Έρχονται κυρώσεις: Θέμα Oruc Reis θα θέσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Πέτσας για Τουρκία: Χρειάζεται περισσότερο μαστίγιο

Το θέμα των νέων τουρκικών προκλήσεων, με την έκδοση νέας, παράνομης, τουρκικής Navtex για το Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου, θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Αυτό τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου έκανε γνωστό πως θα υπάρξει και τηλεφωνική συνομιλία σήμερα του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της», είπε ο κ. Πέτσας, ο οποίος είπε με νόημα πως «χρειάζεται περισσότερο μαστίγιο».

Η Αθήνα απαντά με αντι-Navtex στις νέες έρευνες του Oruc Reis

«Συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής Navtex, νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες και σας παραπέμπω», είπε ο κ. Πέτσας.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τις κινήσεις του Oruc Reis και το πως θα αντιμετωπιστεί από την Αθήνα, τόνισε ότι θα γίνει «ό,τι χρειαστεί».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Σαρλ Μισέλ

Ο 'Eλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Michel ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top