Διάβημα διαμαρτυρίας από ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική Navtex

H Αθήνα απαντά με αντι-Navtex

Σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα, παράνομη τουρκική Navtex προχωρά η Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η Τουρκία επιμένει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και υπογραμμίζει πως η Ελλάδα «καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά», καλώντας την Τουρκία να ανακαλέσει τη ναυτική οδηγία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη  και τη σταθερότητα στην περιοχή. 

Διατυμπανίζει δηλαδή ότι θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα.

Oruc Reis: Νέα NAVTEX από την Τουρκία

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά.

H Αθήνα απαντά με αντι-Navtex

Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στη νέα παράνομη τουρκική ναυτική οδηγία.

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex, αναφέροντας ότι η τουρκική Navtex είναι παράνομη και αφορά σε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» σε περιοχή, «που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ο σταθμός του Ηρακλείου έχει αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα Navtex.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top