ΕΕ σε Άγκυρα: Σεβασμός στα ψηφίσματα για Βαρώσια- Διάλογος για αν. Μεσόγειο

Τι είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο, στο Star

Πήτερ Στάνο

Η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια και την καλεί σε άμεση αντιστροφή των πρόσφατων δράσεων, συμβάλλοντας στην εξεύρεση διαρκών λύσεων, με καλή πίστη για την οικοδόμηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Πήτερ Στάνο, στο Star,

Νavtex Τουρκία: Δε θέλει να κάνει η Ελλάδα ασκήσεις σε Ικαρία, Τήλο, Χάλκη

Πιο συγκεκριμένα, ο Πήτερ Στάνο είπε στο  STAR ότι: «έχουμε επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές σε διαφορετικά επίπεδα για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις δράσεις στα Βαρώσια και το νέο τουρκικό τηλεγράφημα πλοήγησης (Navtex) για το  σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis» και πρόσθεσε ότι χθες, η Γενική Γραμματέας της ΕΥΕΔ Χέλγκα Σμιτν έθεσε αυτά τα ζητήματα στον Πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ.

State Department προς Τουρκία: Ανακαλέστε την απόφαση για Βαρώσια

«Σχετικά με τα Βαρώσια, η ΕΕ επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου, το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992)», δήλωσε ο Πήτερ Στάνο και τόνισε ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις.

«Η ΕΕ καλεί σε σεβασμό αυτών των ψηφισμάτων και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών και την αποφυγή περαιτέρω μονομερών δράσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί», δήλωσε ο Π. Στάνο στο STAR.

Κληθείς  να σχολιάσει τις τελευταίες ανακοινώσεις της Τουρκίας, χαρακτήρισε «βαθιά λυπηρό» τη νέα τουρκική Navtex για σεισμικές δραστηριότητες έρευνας, που επηρεάζει τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας.

«Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να ακολουθεί μια πορεία κλιμάκωσης της δράσης της που δημιουργεί περαιτέρω ένταση στην περιοχή» είπε και υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει αντ `αυτού να συμβάλει στην εξεύρεση διαρκών λύσεων και να εμπλακεί με καλή πίστη σε συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση εποικοδομητικού διαλόγου για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε, «οι διαφορές πρέπει να συζητηθούν και να διευθετηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις συνομιλίες για το κυπριακό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να συγκαλέσει».

Ο ίδιος κατέληξε: «Δεν είναι ώρα για ανάμεικτα σήματα. Το μήνυμα της ΕΕ είναι πολύ σαφές. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από μια ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top