Καταγγελία Γιαννάκου: Στις ΜΕΘ της Θεσσαλίας γίνεται διαλογή ασθενών

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» - Μόλις δύο οι κενές ΜΕΘ στην 5η ΥΠΕ

Τα νοσοκομεία της Λάρισας επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος καταγγέλλει ότι γίνεται διαλογή ασθενών στις ΜΕΘ και πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαθεσιμότητας των ΜΕΘ στη χώρα, στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας) από τις 73 κλίνες, οι 71 κατειλημμένες και μόλις οι 2 κενές (ποσοστό 3%)

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία: Μόνο 8 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

«Δε φτιάχτηκε σχέδιο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό κι έτσι τώρα πέφτουν  και τα τελευταία οχυρά  του συστήματος που είναι οι ΜΕΘ. Ακόμη και οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ που φτιάχνονται σε κλινικές (Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, Τρίκαλα κ.ά). Είναι γεμάτες οι ΜΕΘ των νοσοκομείων  της Θεσσαλίας. Πολλά διασωληνωμένα περιστατικά είναι διακομιδές από νοσοκομεία της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Διακομίσθηκαν αρκετά διασωληνωμένα περιστατικά από Θεσσαλία στις ΜΕΘ της Λαμίας και της Χαλκίδας, δυναμικότητας 6 κλινών η κάθε μία, που γέμισαν και αυτές» τονίζει ο Μ.Γιαννάκος και προσθέτει:

«Τώρα διασωληνωμένα περιστατικά νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, στις κλινικές επιλέγουν ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι». Όπως σημειώνει, το ηλικιακό όριο  των ασθενών πέφτει στις ΜΕΘ, επειδή δεν υπάρχει χώρος για όλους τους ηλικιωμένους.

Κορωνοϊός: Εντολή για άμεση επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη

Επίσης, υποστηρίζει ότι η διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας παραδέχθηκε ότι το απόγευμα υπάρχει πρόβλημα με τη σίτιση των ασθενών με κορωνοϊό, λόγω ελλείψεων στο προσωπικό και ότι είναι πολλοί νέοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές και διασωληνώνονται.

Κορωνοϊός: 28 νεκροί μέσα σε λίγες ώρες

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πανεπιστημιακό της Λάρισας νοσηλεύονται και 4 βρέφη λίγων ημερών ως ύποπτα κρούσματα και δύο βρέφη 20 και 22 ημερών και πως η διοίκηση και οι γιατροί ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για ανάπτυξη άλλων κλινών απλών και ΜΕΘ κορωνοϊού. 

Νοσούν 80 υγειονομικοί, οι δύο σε ΜΕΘ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι 47 νοσηλευτές και 15 γιατροί νοσούν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, εκ των οποίων οι δύο σε ΜΕΘ. Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας νοσούν πάνω από 250 υγειονομικοί.

Στη συνέχεια, παραθέτει τις κατειλημμένες απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας:

Πανεπιστημιακό Λάρισας: νοσηλεύονται 130 περιστατικά στις κλινικές και 14 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, με 14 κλίνες.
Γενικό νοσοκομείο Λάρισας: νοσηλεύονται 125 περιστατικά στις κλινικές και 24 στις ΜΕΘ στις 24 κλίνες. Ο κ.Γιαννάκος λέει ότι έκαναν ΜΕΘ την ουρολογική κλινική με υποτυπώδη εξοπλισμό και λειψό προσωπικό.
Βόλος: νοσηλεύουν 90 περιστατικά στις κλινικές και 6 ασθενείς στη ΜΕΘ 8 κλινών αλλά προβλέπεται άμεσα να γεμίσει γιατί υπάρχουν  ασθενείς προς διασωλήνωση. Πάνω από 40 συνάδελφοι νοσούν.
Τρίκαλα: νοσηλεύονται 50 ασθενείς στις κλινικές και 10 διασωληνωμένα περιστατικά στις ΜΕΘ 10 κλινών.

Καρδίτσα: νοσηλεύονται 30 ασθενείς στις κλινικές. «Άνοιξε ΜΕΘ 5 κλινών και γέμισε αμέσως. Υπήρχαν τρία περιστατικά διασωληνωμένα σε θαλάμους που μπήκαν σε ΜΕΘ κι έγινε διακομιδή και ενός από Γρεβενά. Πάνω από 15 συνάδελφοι θετικοί στο κορωνοϊό» καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top