Κορωνοϊός: Οι ηλικίες που εμφανίζουν τις περισσότερες επιπλοκές

Αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά

Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν 17/11

Όλο και πιο νέους σε ηλικία «χτυπά» ο κορωνοϊός, αρκετοί από τους οποίους νοσούν βαριά και χρειάζονται ακόμα και να διασωληνωθούν. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων με κορωνοϊό στις ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι τα 65 έτη. Όμως η διαφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ηλικιακές ομάδες 40 – 64 και 65 και άνω συνεχώς μικραίνει. 

Κορωνοϊός: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία - 1.500 υγειονομικοί θετικοί

Όλοι πλέον τονίζουν με κάθε τρόπο πως η επιδημία έχει μετατοπιστεί στα άτομα από 40 έως 65 ετών που πολύ συχνά εμφανίζουν επιπλοκές.

Κορωνοϊός Κρούσματα Ανά Ηλικία

Επίσης, χιλιάδες παιδιά έχουν νοσήσει με κορωνοϊό μέσα στον Νοέμβριο, συνεχίζουν όμως να αντιπροσωπεύουν το χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων σε σύγκριση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες. 

Χθες ανακοινώθηκαν 2.422 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 63 θάνατοι και 443 διασωληνώσεις. 

Κορωνοϊός: 2.422 νέα κρούσματα - «Έκρηξη» των διασωληνωμένων ασθενών

Μέχρι τότε οι διασωληνωμένοι από 40 έως 64 ετών αντιπροσώπευαν το 46% του συνόλου των διασωληνωμένων. 

Οι ασθενείς από 65 και άνω που νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους αντιπροσώπευαν μέχρι χθες το 52,2%. Επίσης, οκτώ διασωληνωμένοι (ποσοστό 1,8%) ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών. 

Πριν από έναν μήνα, στις 17 Οκτωβρίου, μόλις ένας ασθενής 18-39 ετών νοσηλευόταν διασωληνωμένος, ενώ η ομάδα 40-64 αντιπροσώπευε το 32,5% των διασωληνωμένων, με τη μεγαλύτερη επίπτωση του ιού να εντοπίζεται στους ασθενείς από 65 και άνω (66,3% του συνόλου των διασωληνωμένων ανήκε σε αυτές τις ηλικίες).

Κέρκυρα: Για πρώτη φορά μητέρα θετική στον κορωνοϊό γέννησε με καισαρική

Οι θάνατοι διασωληνωμένων καθημερινά είναι δεκάδες και αυτός είναι κι ένας λόγος που η «ψαλίδα» ανάμεσα στους διασωληνωμένους 40 – 64 ετών και 65 ετών και πάνω «κλείνει», αφού πολλοί άνω των 65 δεν τα καταφέρνουν τελικά. 

Μέσα σε λίγες ώρες από την Τρίτη έως και την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό πέντε άτομα, ηλικίας μεταξύ 45 και 53 ετών, συμπεριλαμβανομένης της 50χρονης χειρίστριας ιατρικών μηχανημάτων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. 

Κορωνοϊός: Χαμόγελα στη Θεσσαλονίκη – Τι έδειξαν τα λύματα

Πρόκειται για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, όμως δεν είναι λίγοι οι νέοι ασθενείς χωρίς υποκείμενα που αναμετρώνται με τον ιό μέσα στα νοσοκομεία.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις ηλικίες των ασθενών.

Η ηλικιακή ομάδα των 40 - 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 - 39. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον καθηγητή, στη σχετική συρρίκνωση των 19 - 39 και τη σχετική αύξηση στην ηλικιακή ομάδα των 40 - 65. Η μείωση της επίπτωσης των 19 - 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων αλλά και του lockdown, ενώ η αύξηση της σχετικής επίπτωσης των 40 - 65 φαίνεται ότι ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση των 65 και άνω και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Κορωνοϊός και παιδιά

Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω από 18 παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που είχε παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύψας: «Κανονικά Χριστούγεννα του χρόνου-Κυλιόμενο lockdown ως την άνοιξη»

Μέχρι και χθες, τα παιδιά ηλικίας 0 - 17 ετών που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό ανέρχονταν σε 5.551. 

Πριν από ένα μήνα, στις 17 Οκτωβρίου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε παιδιά 0 - 17 ετών ανερχόταν σε 1.717, αντιπροσωπεύοντας, όμως, το ίδιο ποσοστό (7,3% έναντι 7,4% χθες) του συνόλου των περιστατικών. 

Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι η λογική συνέπεια της «έκρηξης» της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα.

Μαγιορκίνης: 2.200 κρούσματα στην Αττική, αν ήταν στη θέση της Θεσσαλονίκης

Αυξημένες είναι και οι νοσηλείες παιδιών, χωρίς όμως να καταγράφονται πολλά περιστατικά που νοσούν βαριά. 

Μέχρι και τα τέλη Ιουνίου είχαν νοσηλευτεί πανελλαδικά 24 παιδιά. Από το τέλος του καλοκαιριού και έπειτα, ειδικά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, το ποσοστό νοσηλειών σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών αυξήθηκε. Ενδεικτικά από το καλοκαίρι και έπειτα, στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» νοσηλεύτηκαν τουλάχιστον 40 παιδιά, μόνο όμως δύο ήταν πιο σοβαρά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top