Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προσοχή σε νέο email - απάτη

Πώς λειτουργεί η τεχνική του «ηλεκτρονικού ψαρέματος»

λαπτοπ

Συναγερμός έχει σημάνει στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγγέλλονται περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing).

Κορωνοϊός: Έκρηξη στις οικονομικές απάτες μέσω διαδικτύου στην καραντίνα

Συγκεκριμένα, ως αποστολέας εμφανίζεται εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου. Επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με πρόφαση απαίτηση για πληρωμή εξόδων μεταφοράς και φύλαξης προϊόντων. Τα emails εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς (email, socialmedia, webbanking) αλλά και καρτών πληρωμών.

Του έκλεψαν 19.000 από λογαριασμό μέσω… fake e-banking! 

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Μεγάλη απάτη: Πώς ξαφρίζουν τους λογαριασμούς e-banking

Επισημαίνεται ότι τα emails αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή. Οι χρήστες του Διαδικτύου που τα λαμβάνουν καλούνται:

• να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους,

• να μην απαντούν στα μηνύματα,

• να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top