Κορωνοϊός: Έκρηξη στις οικονομικές απάτες μέσω διαδικτύου στην καραντίνα

Γραμμή SafeLine στο star.gr: Ακολούθησαν οι καταγγελίες για παιδικό πορνό

Τι είπε η Κατερίνα Ψαρουδάκη υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Έκρηξη κατέγραψαν οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες στην ανοιχτή γραμμή SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου την περίοδο της καραντίνας

«Υπολογίζουμε ότι ήταν της τάξεως του 134% το δίμηνο που διήρκησε το lockdown, δηλαδή τον Απρίλιο και τον Μάιο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», είπε στo star.gr η Κατερίνα Ψαρουδάκη υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η γραμμή δέχθηκε 2.000 αναφορές την περίοδο του lockdown, αριθμό υπερδιπλάσιο από το ίδιο διάστημα το 2019, οπότε είχε δεχθεί 855 καταγγελίες.

Σύμφωνα με την κ. Ψαρουδάκη, η πλειοψηφία των αναφορών αφορούσαν διαδικτυακές αγορές στις οποίες τις περισσότερες φορές οι καταγγέλλοντες είτε δεν παρέλαβαν ποτέ το προϊόν παραγγελίας τους, είτε το προϊόν που παρέλαβαν δεν ανταποκρίνονταν σε αυτό που είχαν επιλέξει.

Ο κορωνοϊός αύξησε τα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης

«Οι καταγγελίες αφορούσαν διάφορα προϊόντα, ανάμεσα στα οποία ήταν και μάσκες προστασίας προσώπου και αντισηπτικά. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά», σημείωσε.

Θύμα απάτης ο Σάκης Τανιμανίδης: «Δεν έχω καμία σχέση»

Πού οφείλεται η αύξηση στις ηλεκτρονικές απάτες

Η κ. Ψαρουδάκη εντοπίζει τα αίτια που οδήγησαν στην ραγδαία αύξηση των διαδικτυακών απατών στο γεγονός ότι λόγω κορωνοϊού και καραντίνας, ήμασταν όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας.

«Αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για καθημερινά πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα το κάναμε. Σε πολλές περιπτώσεις άρχισαν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν την εξοικείωση με αποτέλεσμα να είναι εύκολα θύματα. Από την άλλη πλευρά αυξήθηκαν και οι επιτήδειοι οι οποίοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση», εξήγησε. 

Πάτρα: Εξιχνιάστηκαν απάτες μέσω διαδικτύου - Συνελήφθη ένας 27χρονος

Τι γίνεται μετά την καταγγελία στην SafeLine

Σύμφωνα με την κ. Ψαρουδάκη σε πολλές περιπτώσεις οι καταγγελίες προς τη SafeLine είναι ανώνυμες, ενώ σκιαγραφώντας το προφίλ των θυμάτων που καταφεύγουν στην ανοιχτή γραμμή, είπε ότι πρόκειται για ενήλικες, κυρίως χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους.

Από τη στιγμή που θα γίνει η αναφορά, οι νομικοί της Γραμμής διερευνούν την καταγγελία και επικοινωνούν με το μέσο που έγινε η απάτη.

«Έχει ξεπεράσει τα όρια!»: Θύμα απάτης η Φαίη Σκορδά

«Για παράδειγμα αν έγινε μία λανθασμένη διαφήμιση στο Facebook, θα επικοινωνήσουμε μαζί του για να κατεβάσει τη συγκεκριμένη διαφήμιση και να μην πέσει κι άλλος κόσμος θύμα απάτης των συγκεκριμένων ανθρώπων», σημείωσε.

Την ίδια ώρα όπως πρόσθεσε, θα δοθούν νομικές συμβουλές στους καταγγέλλοντες έτσι ώστε να κινηθούν νομικά. 

Κορωνοϊός: 303 νέα κρούσματα - Πρωταθλήτρια ξανά η Αττική με 167

«Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης τόσο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όσο και της Interpol και της Europol με τις οποίες συνεργαζόμαστε», συμπλήρωσε.

ΠΟΥ: 1 στους 10 ανθρώπους ίσως έχει «κολλήσει» κορωνοϊό

Χρήσιμος οδηγός για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές

Στη σκιά της έκρηξης που σημείωσαν οι ηλεκτρονικές απάτες, οδηγίες για ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο έδωσε μέσω του star.gr η κ. Ψαρουδάκη.

  • Σιγουρευόμαστε ότι η ιστοσελίδα από την οποία παραγγέλνουμε κάποιο προϊόν είναι έμπιστη. Ένα καλό σημάδι, είναι αν πρόκειται για γνωστή επωνυμία.
  • Σιγουρευόμαστε ότι υπάρχει το λουκετάκι επάνω στη γραμμή πληκτρολόγησης της διεύθυνσης url.
  • Διαβάζουμε τους όρους χρήσης του κάθε site πριν προχωρήσουμε σε μία παραγγελία. Συνήθως τους βρίσκουμε στο τέλος της πρώτης σελίδας.
  • Καλό είναι να μη βάζουμε ποτέ χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Ο καλύτερος τρόπος είναι η πληρωμή με αντικαταβολή ή με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας καθώς και μέσω PayPal.

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα και Ιωάννινα - Τι θα ισχύει από την Τρίτη

Παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο

Την ίδια στιγμή που οι ηλεκτρονικές απάτες κατέγραφαν κατακόρυφη αύξηση, σταθερός παρέμεινε στο διάστημα του lockdown, ο αριθμός των καταγγελιών για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

«Αυτό ήταν κάτι ευχάριστο. Ωστόσο, ο αριθμός των καταγγελιών για το 2019 παρουσίασε μία αύξηση της τάξεως του 39% σε σχέση με το 2018. Δηλαδή τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι μεγαλώνει ο αριθμός των καταγγελιών για εικόνες και υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης», είπε η κ. Ψαρουδάκη.

Πατέρας βίαζε την κόρη του στην Κρήτη - Συγκλονίζει η μητέρα της ανήλικης

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 15 ετών, πρώτη σε αριθμό αναφορών έρχεται η παιδική πορνογραφία με ποσοστό 45%, ενώ ακολουθούν με 30% οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες και με 12% για προσωπικά δεδομένα.

Τα θύματα της παιδικής κακοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία του ΙNHOPE, είναι σε ποσοστό 90,22% παιδιά προ εφηβείας, από τριών έως 13 ετών, ενώ 9 στα 10 είναι κορίτσια. 

Την ίδια ώρα, μήνυμα σε όσους συναντήσουν στο διαδίκτυο εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, έστειλε από την πλευρά της η κ. Ψαρουδάκη, τονίζοντας ότι αν προχωρήσουν σε καταγγελία έστω και ανώνυμα στην γραμμή SafeLine, μπορεί να σπάσει ο φαύλος κύκλος.

Κορωνοϊός: «Τηρήστε τα μέτρα, αλλιώς θα δούμε τετραψήφια κρούσματα»

Οδηγίες για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Μπροστά στον όγκο των καταγγελιών που αφορούν στις εικόνες παιδικής πορνογραφίας που κυκλοφορούν ηλεκτρονικά, η κ. Ψαρουδάκη έδωσε οδηγίες στους γονείς προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο. 

  • Καλό θα είναι να ελέγχουν τους λογαριασμούς των παιδιών τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα κοινωνικά δίκτυα.
  • Να σιγουρεύονται ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου είναι ιδιωτικές.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις φωτογραφίες, τις οποίες οι ίδιοι οι γονείς ανεβάζουν σε σχέση με τα παιδιά τους.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top