Επιτρέπεται ξανά το take away σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Πότε θα μπορείτε να πάρετε καφέ στο χέρι

Δείτε τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Αλαλούμ επικράτησε με το θέμα των take away στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, αν και βρίσκονται σε γενικό lockdown, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αρχικά, η απόφαση της κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) στις 3 Νοεμβρίου προέβλεπε την απαγόρευσή του.

Κορωνοϊός: Η λίστα των επιχειρήσεων που εντάσσονται στα νέα μέτρα στήριξης

Η έντονη αντίδραση των καταστηματαρχών, αλλά και η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, οδήγησε σε διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία επιτρέπει και πάλι στα καταστήματα, τα οποία έχουν τη σχετική δυνατότητα σε αυτές τις δύο περιοχές, που είναι πλέον στη Γκρι Ζώνη, να λειτουργήσουν και να δίνουν take away.

Οι ΚΑΔ που μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας - Λίστα με τις επιχειρήσεις

«Στις Περιφερειακές  Ενότητες  Θεσσαλονίκης  και  Σερρών  οι υπηρεσίες  παροχής προϊόντων  σε  πακέτο  από  το  κατάστημα  (take  away)  και καθ΄οδόν  εξυπηρέτησης  (drive-through),  δεν   επιτρέπονται  με  την  έννοια  του  αυτοτελούς λόγου μετακίνησης των πολιτών. Είναι προφανές ότι επιτρέπονται στο πλαίσιο  των  λόγων  μετακίνησης  των  πολιτών  που  ορίζονται, όπως άλλωστε ίσχυε και στην πρώτη φάση της πανδημίας».

Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι, επικαλούμενοι έξοδο με sms με σκοπό την παραλαβή σε πακέτο φαγητών ή ποτών από κατάστημα. Μπορούν να σταματήσουν σε ένα take away, μόνο στο πλαίσιο δικαιολογημένης εξόδου, βάσει των όσων προβλέπονται ρητά (πχ. είναι καθ' οδόν για δουλειά, έχουν βγάλει βόλτα το κατοικίδιο, κλπ).

Τι άλλο προβλέπεται στη διευκρινιστική εγκύκλιο

Στην ίδια εγκύκλιο προβλέπεται πως:

Για Σέρρες και Θεσσαλονίκη 

-    Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό τηλεφώνου ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

-    Θα αναστέλλεται και η λειτουργία δραστηριοτήτων, όπως οι υπηρεσίες διαιτολογίας, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδα σώματος (πχ. αποτρίχωση), οι υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ), κλπ.

-    Στις απαγορεύσεις για τις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλητικά σωματεία και ομίλους για ατομικά αθλήματα, συμπεριλαμβάνονται και αυτές των νόμιμων αδειοδοτούμενων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Για τις κυρώσεις για μη χρήση μάσκας

Στις κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν την μη χρήση μάσκας, εντάσσονται τα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα, και οι κλινικές. Υπενθυμίζεται πως η μη χρήση μάσκας τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Δείτε εδώ ολόκληρη την υπουργική απόφαση για έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top