Σεισμός Σάμος: «Θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί για μεγάλο διάστημα»

Τι είπε στο Star o Κ. Παπαζάχος

Για τον φονικό σεισμό στη Σάμο που στοίχισε τη ζωή σε δύο νέα παιδιά και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο νησί αλλά και στη Σμύρνη της Τουρκίας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Παπαζάχος.

Σεισμός Σάμος: Αγκαλιασμένα βρέθηκαν τα παιδιά κάτω από τα χαλάσματα

Κάνοντας τη δική του εκτίμηση για το φαινόμενο, ο κ. Παπαζάχος επεσήμανε ότι ο σεισμός ήταν 7 Ρίχτε βάσει των διεθνών σεισμολογικών κέντρων, τονίζοντας μάλιστα ότι συνήθως τα σεισμολογικά ινστιτούτα που βρίσκονται κοντά στις περιοχές όπου συνέβη το φαινόμενο, τείνουν να υποτιμούν ελαφρά το μέγεθος του σεισμού.

«Ο σεισμός είναι 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είναι από τους πιο ισχυρούς των τελευταίων 50 ετών στον Ελλαδικό χώρο… Είναι ένας ισχυρότερος σεισμός απ΄ότι είχαμε υπολογίσει αρχικά», είπε.

Στη Σάμο ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά τον φονικό σεισμό - Τι είπε στο Star

«Το φαινόμενο θα εξελιχθεί πολύ δύσκολα»

Δείτε στο βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τις ζημιές που σημειώθηκαν στη Σάμο μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Αναφορικά με τους μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν τον κύριο σεισμό, ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι έρχεται μια δύσκολη περίοδος και οι μετασεισμοί είναι πολύ πιθανό να κρατήσουν ακόμα και έναν μήνα και να είναι μεγάλης έντασης.

«Ισχυροί μετασεισμοί θα γίνουν και αρκετά αργότερα, θα αραιώνει συνεχώς η συχνότητά τους αλλά πρέπει να τους περιμένουμε… Σίγουρα θα κρατήσει μήνες», είπε.

Συγκλονιστικές εικόνες από τις ζημιές του ισχυρού σεισμού στη Σάμο

Οι ισχυροί αυτοί μετασεισμοί, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, μπορεί να ξεπεράσουν και τα 6 Ρίχτερ, λόγω του μεγάλου μεγέθους του κύριου σεισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν σημειωθεί στην περιοχή αρκετοί μετασεισμοί, μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ.

Ο ισχυρότερος σημειώθηκε στις 5:14, ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ, είχε επίκεντρο 9 χιλιόμετρα  βορειοανατολικά της Σάμου και εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top