Χρυσή Αυγή: Έφεση εισαγγελέα για επιβολή μεγαλύτερων ποινών

Ποιους κατηγορούμενους αφορά

Πώς πέρασε τις πρώτες μέρες στα κελιά του το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής - ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου Star 26/10/20

Το Πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων που θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της Χρυσής Αυγής μπορεί πλέον να επιβάλει μεγαλύτερες ποινές στους κατηγορούμενους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και σε αυτούς για τη δολοφονική επίθεση κατά του Αιγύπτιου ψαρά στο Πέραμα, μετά την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας.

Οικογένεια Φύσσα: Ζητά μεγαλύτερες ποινές για τη δολοφονία του Παύλου

Ο Στέλιος Κωσταρέλλος, ο οποίος ήταν και αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στο σκέλος των ποινών που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες ως διευθύνοντες της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, καθώς και σε εκείνους που καταδικάστηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αυγύπτιου αλλιεργάτη, Αμπουσίντ Εμπάρακ.

Χρυσή Αυγή: Έτσι μοιράστηκε τα κελιά του το διευθυντήριο

Ο εισαγγελέας κρίνει ότι το δικαστήριο για τις συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις έπρεπε να επιβάλλει μεγαλύτερες ποινές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους διευθύνοντες της εγκληματικής οργάνωσης σημειώνει στην έφεση, μεταξύ άλλων, ότι:

Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα. Οι καταδικασθέντες δε χρειαζόταν να γνωρίζουν τον «εκτελεστή», ούτε να δώσουν ρητά την εντολή αφού τα εκτελεστικά όργανα ήταν «αντικαταστά».

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλλιεργάτη αναφέρει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι:

Το δικαστήριο δε στάθμισε ορθά τον βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού α)τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στη βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής
β)προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και 
γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα σημειώνεται ότι η επίθεση είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον Ιωάννη Λαγό.

Μετά την έφεση στην περίπτωση της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ακόμα και την ανώτερη ποινή που προβλέπεται των 15 ετών, όπως και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο εισαγγελέας δεν άσκησε έφεση για τις ποινές στους καταδικασθέντες ως συνεργούς στην ανθρωποκτονία Φύσσα, ούτε για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Επίσης, δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί η έφεση βάση των στοιχείων.

Αιφνίδιος έλεγχος στις φυλακές όπου κρατούνται οι χρυσαυγίτες

Στις φυλακές όπου κρατούνται οι χρυσαυγίτες έγινε αιφνίδιος έλεγχος σε 31 κελιά και όπως φάνηκε υπήρχαν όλες ανέσεις, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Κατερίνα Ρίστα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Ηχοσυστήματα, βραστήρες, ακουστικά, κινητά, κουρευτικές μηχανές μέχρι και ζώνες αδυνατίσματος! Eεντοπίστηκαν επίσης μαχαίρια, σουβλιά και λάμες. Η έφοδος έγινε στην πτέρυγα Β και Γ όπου κρατούνται κυρίως Αλβανοί και Πακιστανοί, οι οποίοι δημιουργούν βεντέτες μεταξύ τους. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top