Αντιγριπικό εμβόλιο: Μεγάλες οι λίστες στα φαρμακεία - Λίγα τα εμβόλια

Λουράντος στο star.gr: Ζητούν να κάνουν το εμβόλιο χωρίς συνταγή γιατρού

Τι είπε ο Κωνσταντίνος Λουράντος πρ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Κατακόρυφη είναι φέτος η αύξηση της ζήτησης για τα αντιγριπικά εμβόλια, με τις λίστες στα φαρμακεία να καταγράφουν τριψήφιους αριθμούς ονομάτων. 

«Το πρόβλημα δεν είναι η αναμονή, αλλά το γεγονός ότι τα ονόματα στις λίστες δεν ανταποκρίνονται στον αριθμό των εμβολίων που έρχονται», είπε στο star.gr o Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Πώς θα το προμηθευτούμε- Τι ισχύει για τα παιδιά

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει σημασία αν κάποιος βρίσκεται τελικά στη λίστα, όταν δεν υπάρχει εμβόλιο για να του δώσουν.

«Μου λένε θα πάω να γράψω το εμβόλιο και απαντώ: Kαι να το γράψεις, όσα εμβόλια και να πήρα τα έδωσα», είπε.

Κορωνοϊός: Οι επιπτώσεις στην οικονομία και τον τρόπο ζωής μας

Όπως εξήγησε, κάθε φαρμακείο έκανε διαφορετικές παραγγελίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να παραλαμβάνει σήμερα, διαφορετικό αριθμό εμβολίων. 

«Έρχονται σταδιακά. Δεν έρχονται όλα μαζί. Άρα παραλαμβάνουμε κάθε μέρα, κάθε τρεις μέρες, κάθε εβδομάδα. Από εδώ και πέρα θα δείξει πώς θα γίνει παραλαβή», είπε.

Κλείνει εργοστάσιο στη Σκύδρα: Βρέθηκαν 114 κρούσματα κορωνοϊού

Βρήκαν τον μπελά τους με τις λίστες 

Ο φόβος για τον κορωνοϊό, η αμφιβολία για την επόμενη ημέρα και ο πανικός είναι κύριες αιτίες που κρύβονται πίσω από τις λίστες και την αυξημένη ζήτηση για τα αντιγριπικά εμβόλια φέτος. 

«Ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι πρέπει να κάνουν όλοι το αντιγριπικό εμβόλιο για να προστατευθούν από τον Covid, πράγμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει», σημείωσε ο κ. Λουράντος.

Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι πρέπει να το κάνουν πρώτοι

Όπως πρόσθεσε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνει ο καθένας στο φαρμακείο και να γράφεται σε λίστες για το εμβόλιο

Άλλα φαρμακεία έχουν 100, άλλα 200, 300, άλλα 500 άτομα στη λίστα. Εξαρτάται από το σημείο που είναι το φαρμακείο και από την πελατεία που έχει.

Όπως ανέφερε, κάποιοι φαρμακοποιοί οι οποίοι αρνούνται να κάνουν λίστα, πράττουν πολύ ορθά. 

«Έρχονται και θέλουν να τα κάνουν τώρα τα εμβόλια. Εγώ που έκανα λίστα κακώς την έκανα. Θα βρω και τον μπελά μου από πάνω. Έπρεπε να πω συνταγογραφείστε το εμβόλιο και μετά θα σας το κάνω», είπε.

Κατακόρυφη είναι φέτος η αυξηση της ζήτησης του αντιγριπικού εμβολίου 

«Ζητούν να κάνουν το εμβόλιο χωρίς συνταγή γιατρού»

Οι φαρμακοποιοί συστήνουν τον κόσμο να επισκεφθεί πρώτα το γιατρό του, καθώς φέτος είναι η πρώτη χρονιά που για να κάνει κάποιος το εμβόλιο είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική συνταγή.

«Οι γιατροί οφείλουν να ελέγξουν αν πραγματικά αυτός ο οποίος θέλει το εμβόλιο, το χρειάζεται ή όχι, αν δηλαδή ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου», είπε ο κ. Λουράντος. 

Εμβόλιο γρίπης: Πρόβλημα με την προμήθειά του έχει το βόρειο ημισφαίριο

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες ο γιατρός αρνήθηκε να συνταγογραφήσει το εμβόλιο και τότε ο κόσμος στράφηκε στους φαρμακοποιούς. 

«Έρχονται και μου λένε δεν μου το έγραψαν, κάνε μου το εσύ το εμβόλιο διότι εγώ φοβάμαι. Ζούμε πραγματικά στιγμές ανεπανάληπτες», πρόσθεσε.

Φθινόπωρο με γρίπη και κορωνοϊό - Πολύ σημαντική η διάκρισή τους

«Παρακαλούν για ένα εμβόλιο όσοι δεν πίστευαν στα εμβόλια»

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο φέτος παρατηρείται και μία κοινωνική μεταστροφή στο ζήτημα των εμβολίων, καθώς ζητούν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης ακόμη και άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ ή ανήκαν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. 

«Είναι η απόλυτη παράνοια. Μέχρι πέρυσι χρειαζόταν διαφημιστική εκστρατεία και καταβάλλονταν προσπάθειες προκειμένου να πειστεί ο κόσμος για το εμβόλιο. Τώρα που έσφιξαν τα πράγματα το ζητούν άτομα τα οποία ουδέποτε εμβολιάστηκαν και ήταν αρνητικά 100%. Τώρα παρακαλούν να βρουν εμβόλιο», σημείωσε.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Ασφάλεια η μάσκα στο σχολείο- Τα παιδιά να κάνουν πρόβα
Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων- Να εμβολιαστούν όλοι κατά της γρίπης

«Δεν μπορούν να εμβολιαστούν όλοι- Δεν θα έρθει κανένα εμβόλιο παραπάνω»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να εμβολιαστούν όλοι.

«Είμαστε 11 εκατομμύρια Έλληνες και θα έρθουν 4,2 εκατ. εμβόλια. Αυτά είναι, δεν θα έρθει ούτε ένα εμβόλιο παραπάνω. Πώς λένε να εμβολιαστούν όλοι; Καλό είναι να το λέμε, αλλά είναι δύσκολο να το κάνουμε», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Τέσσερα κρούσματα στο ​Χαμόγελο του Παιδιού

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε απαράδεκτες τέτοιες απόψεις, ειδικά όταν εκφράζονται δημόσια. 

«Με αυτά που λένε κάνουν τον κόσμο να τρέμει, να κάθεται σπίτι του, να μη μετακινείται και να προβληματίζεται για την επόμενη μέρα. Αυτό δεν είναι ζωή», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top