Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε η Ελένη Τουλουπάκη

Καταγγέλει παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων

Ελένη Τουλουπάκη

Δεκτές έγιναν σε πρώτη φάση δυο προσφυγές της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταγγέλλοντας παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων της.

Καταργείται η θέση της Ελένης Τουλουπάκη

Η πρώτη αφορά παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας η οποία προκλήθηκε από υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους και η δεύτερη αφορά σε παραβίαση της δίκαιης δίκης εξαιτίας του διπλού πορίσματος των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου με τον ένα να βάζει την υπόθεση στο αρχείο μια ημέρα πριν και τον άλλο να καταγγέλει διώξεις μια μέρα μετά. Το ότι οι δυο προσφυγές έγιναν αρχικά δεκτές σημαίνει ότι στην επόμενη φάση το ΕΔΑΔ θα εξετάσει την ουσία της υπόθεσης.

Έρευνα για «ανυπόστατες διαρροές» ζητά η Τουλουπάκη

Ο δικηγόρος της Βασίλης Χειρδάρης σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Ως πληρεξούσιος δικηγόρος της κας Ελένης Τουλουπάκη οφείλω να ενημερώσω ότι η εντολέας μου στο πλαίσιο υπεράσπισης του θεσμικού ρόλου της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς, της αξιοπρέπειας της προσωπικότητάς της και του κύρους του φορέα που εκπροσωπεί, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η πρώτη αφορούσε την ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και η δεύτερη την σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητάς της μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης, παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από εμπεριστατωμένο πόρισμα Αντεισαγγελέα του ΑΠ, διαμαρτυρόμενη για την μη τήρηση της νομιμότητας.

Οι προσφυγές της, εκτός της ουσίας της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, διαθέτουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του εισαγγελικού θεσμού, της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Μετά τις πρόσφατες έγγραφες απαντήσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και τις επίσημες καταχωρήσεις των προσφυγών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεκινήσει τη διαδικασία  εξέτασης των σοβαρών καταγγελιών της.

Η προσφεύγουσα έχει τη βεβαιότητα ότι το Στρασβούργο θα εξετάσει σε βάθος τις προσφυγές, όπως κάνει πάντα, αλλά και τη βάσιμη ελπίδα ότι οι αναμενόμενες αποφάσεις του θα θωρακίσουν για μια ακόμη φορά τη δίκαιη δίκη, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την προστασία και ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών θεσμών και θα αποκαταστήσουν τις αδικίες!».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top