Κακοκαιρία Ιανός: Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας - Τα χαρακτηριστικά του

Τι είπε στο Star o διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Η κακοκαιρία «Ιανός» χτυπά ήδη τη χώρα μας από τα Δυτικά, με τα νησιά του Ιονίου να βρίσκονται στο επίκεντρο της μανίας του. Μάλιστα, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ενδέχεται να μετατραπεί σε «μεσογειακό κυκλώνα» με μεγάλης έντασης ανέμους.

Κακοκαιρία Ιανός: Έφτασε στη Δυτική Ελλάδα - Εικόνες από Ηλεία και Λευκάδα

Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τι ακριβώς είναι ο μεσογειακός κυκλώνας και γιατί είναι τόσο επικίνδυνος.

«Ιανός»: Έτσι θα κινηθεί ο μεσογειακός κυκλώνας μέχρι το βράδυ του Σαββάτου

Όπως ανέφερε, ο μεσογειακός κυκλώνας είναι ένα μικρό βαρομετρικό χαμηλό, πολύ κλειστό, έχει ένα μάτι στη μέση χωρίς σύννεφα και γύρω του περιστρέφονται οι νεφικές μάζες. Θυμίζουν τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στον Ατλαντικό, αλλά σε μικρότερη διάσταση.

Κακοκαιρία «Ιανός»: Κύματα ύψους μέχρι και 7 μέτρων την Παρασκευή

Παρ όλα αυτά συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους, πολύ μεγάλο κυματισμό που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις παράκτιες περιοχές και μεγάλα ύψη βροχής, Είναι σχετικά σπάνια φαινόμενα, ένα με δύο τέτοιοι κυκλώνες εμφανίζονται κατά μέσο όρο στη Μεσόγειο, αλλά αν συμβεί να πλησιάσουν σε κατοικημένες περιοχές, κοντά στην ξηρά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνοι. 

Ο τελευταίος μεσογειακός κυκλώνας που καταγράφηκε στην Ελλάδα ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, ο «Ξενοφώντας» ή «Ζορμπάς» που είχε δώσει πολύ μεγάλα ύψη βροχής - σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασαν και τα 300 χιλιοστά. Δυστυχώς τότε είχαμε θρηνήσει και ανθρώπινα θύματα. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top