Κάπνισμα σε κλειστούς χώρους: Το ΣτE απέρριψε την προσφυγή καταστηματαρχών

Ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η κοινή υπουργική απόφαση

σήμα ότι "Απαγορεύεται το κάπνισμα"

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η κοινή υπουργική απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αντικαπνιστικός νόμος: Στο ΣτΕ οι καταστηματάρχες

Το Σωματείο υποστήριζε, μεταξύ των άλλων, ότι το μέτρο  της απόλυτης απαγόρευσης του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνιστά σημαντικό περιορισμό στην ελευθερία των ανθρώπων, οι οποίοι επιλέγουν να καπνίζουν.

Το Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ με την 1727/2020 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση ακύρωσης του εν λόγω Σωματείου, επικαλούμενο σχετική παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου.

Αντικαπνιστικός νόμος: Εφαρμόζεται πιστά από τους περισσότερους

Κρίθηκε μεταξύ άλλων ότι το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και ότι συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας.

Το ΣτΕ έκρινε επίσης ότι η πρόβλεψη για την επιβολή  προστίμων  στους παραβάτες δεν αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά ούτε στο δικαίωμα της δίκαιης δίκης που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top