Κορωνοϊός: Τι σημαίνει η διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης

Ο Νίκος Σύψας εξηγεί

Η είδηση για τη διακοπή των κλινικών δοκιμών της φάσης τρία για το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού προκάλεσε μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη των ερευνών. Ωστόσο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας χαρακτήρισε «καλό νέο» την αναστολή των δοκιμών από την AstraZeneca.

Κορωνοϊός: Διακόπηκαν οι δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης

«Θα την έλεγα καλή εξέλιξη, με την έννοια ότι φαίνεται ότι λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης. Γιατί, ξέρετε, υπάρχουν κάποιες κυβερνήσεις οι οποίες πιέζουν να ''πηδήξουμε'' μερικά κομμάτια της μελέτης και ιδίως της ασφάλειας. Αυτό δεν γίνεται. Για εμένα είναι καλό νέο, με καθησυχάζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξήγησε επίσης ότι το εν λόγω εμβόλιο βρίσκεται στη Φάση 3 των δοκιμών, δηλαδή χορηγείται σε 30.000 άτομα σε Αμερική, Βραζιλία και Νότια Αφρική. 

Ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V: Παρήγαγε αντισώματα - Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος

Όπως είπε κάποιος από τους εθελοντές εμφάνισε νόσημα, το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν το νόσημα είναι τυχαίο ή συνδέεται με το εμβόλιο. 

Ο κ. Σύψας, τόνισε ότι πρόκειται για στάνταρ διαδικασία που ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση είναι η διακοπή της μελέτης, προκειμένου ένα ειδικό σώμα που την επιτηρεί και το οποίο είναι άσχετο με τους ερευνητές, το Πανεπιστήμιο και την εταιρεία να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφανθεί εάν πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου ή όχι. 

Τον Νοέμβριο έτοιμο το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid- 19

«Εάν αυτοί οι ειδικοί θεωρήσουν ότι όντως πρόκειται για παρενέργεια μπορεί να σταματήσει και η μελέτη. Αν θεωρήσουν ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός, τότε η μελέτη συνεχίζεται. Από εκεί και πέρα η εταιρεία οφείλει να κάνει εκείνες τις τροποποιήσεις στο εμβόλιο -αν γίνονται-, ώστε να μην εμφανιστεί ξανά αυτή η παρενέργεια», τόνισε.

«Εκείνο το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ανελέητοι, δηλαδή δεν δέχονται τίποτα, καμία παρενέργεια από το εμβόλιο. Δηλαδή, πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι όλοι ότι τα ζητήματα ασφάλειας του εμβολίου είναι υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Κορωνοϊός: Η γνώμη των ειδικών για το εμβόλιο και τις θεραπείες

Παραδέχθηκε πάντως πως η εξέλιξη αυτή θα πάει πίσω τις έρευνες, ωστόσο σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. 

«Ελπίζουμε ότι το εμβόλιο αυτό θα προχωρήσει. Αυτή η εξέλιξη μας πάει λίγο πίσω, σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης Φάσεως 3 πριν από τον Οκτώβριο. Μετά θα ακολουθήσουν οι εγκριτικές διαδικασίες και μετά θα έχουμε το εμβόλιο διαθέσιμο», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top