Κορωνοϊός: Διακόπηκαν οι δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης

Εμφανίστηκαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε ασθενή

Η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε πως αναβάλει τις παγκόσμιες δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού, μετά από σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν σε έναν από τους εθελοντές στη Βρετανία. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του φαρμακευτικού κολοσσού, κατά τη διαδικασία ελέγχου της εταιρείας στις δοκιμές έγινε μια παύση, ώστε να επανεξεταστούν τα δεδομένα ασφαλείας. 

Ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V: Παρήγαγε αντισώματα - Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος

Ωστόσο δε διευκρίνισε αν η διακοπή των κλινικών δοκιμών έγινε από την ίδια την AstraZeneca ή αν δόθηκε εντολή από κάποια εποπτικήαρχή. 

Δεν έγινε επίσης γνωστής ποια ήταν η ανεπιθύμητη αντίδραση στον εθελοντή και πότε εμφανίστηκε. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου, ο εθελοντής αναμένεται να αναρρώσει. 

Τον Νοέμβριο έτοιμο το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid- 19

Η AstraZeneca υποστηρίζει πως είναι μια κίνηση ρουτίνας, η οποία συμβαίνει όταν εμφανίζεται μια ανεξήγητη παρενέργεια σε κάποια από τις κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου. 

Η ανακοίνωση αναφέρει πως η εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για να επισπεύσει την αναθεώρηση του μεμονωμένου συμβάντος και να ελαχιστοποιήσει τυχόν επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της δοκιμής. 

Κορωνοϊός: Η γνώμη των ειδικών για το εμβόλιο και τις θεραπείες

Πηγή που έχει γνώση των εξελίξεων των κλινικών δοκιμών του εμβολίου δήλωσε στο Statnews.com ότι οι ερευνητές ενημερώθηκαν πως η διακοπή των δοκιμών στο εμβόλιο έγινε για να ελεγχθούν όλα τα ενδεχόμενα καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα επάνω τους.

Μία ακόμα πηγή που δε θέλησε να κατονομαστεί, υποστήριξε πως η παρενέργεια που οδήγησε στην παύση των δοκιμών έχει επιπτώσεις και σε άλλες κλινικές δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca αλλά και σε κλινικές δοκιμές που κάνουν άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που προσπαθούν να ανακαλύψουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. 

Κορωνοϊός: «Το εμβόλιο θα μειώσει την θνησιμότητα»

Πάντως, τέτοιου είδους διακοπές είναι συνηθισμένες κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών εμβολίων, αλλά ακόμα είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η συγκεκριμένη. 

Αυτή την στιγμή υπάρχουν εννέα υποψήφια εμβόλια που είναι στην φάση τρία των κλινικών δοκιμών. Οι έρευνες της AstraZeneca για την παρασκευή εμβολίου είναι οι πρώτες που διακόπτονται στην φάση τρία.

Κορωνοϊός: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης!

Η AstraZeneca ξεκίνησε την φάση τρία των κλινικών δοκιμών για την παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό στα τέλη Αυγούστου, ενώ ήλπιζε να είναι έτοιμο στα τέλη του χρόνου.  

Οι δοκιμές στις ΗΠΑ γίνονται σε 62 περιοχές.

Σύμφωνα με το Statnews υπάρχουν πολλές ανεπιθύμητες αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην παύση των κλινικών δοκιμών. 

Μερικές από αυτές μπορεί να οδηγήσουν τον συμμετέχοντα να εμφανίσει συμπτώματα που να χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης και να προκαλέσουν ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην απώλεια ζωής.

Βρετανία: Νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους

Ενδέχεται μάλιστα, αν αποδειχθεί πως οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις που προκάλεσε το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι πολύ σοβαρές, να μην εγκριθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο, που έως τώρα έδινε ελπίδες ότι θα ήταν έτοιμο έως το τέλος του έτους, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού. 

Στην πρώτη και δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών το 60% από τους 1.000 συμμετέχοντες παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πυρετό, πονοκεφάλους και μυικούς πόνους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top