Βρετανία: Νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους

Αναμένεται να φέρει «νέα επαναστατική» τεχνολογία στα εμβόλια

Δείτε στο βίντεο το ρεπορτάζ για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ένα νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Imperial College London αναμένεται να δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους, ενώ η μελέτη θα διερευνήσει εάν το εμβόλιο γίνεται καλά ανεκτό και εάν παράγει μια αποτελεσματική ανοσοαπόκριση κατά του Covid-19.

Οξφόρδη: Η ανθρωπότητα ένα βήμα πριν «σκοτώσει» τον κορωνοϊό;

Οι δοκιμές θα είναι η πρώτη δοκιμή μιας νέας τεχνολογίας RNA, η οποία εάν αποδειχθεί αποτελεσματική θα φέρει επανάσταση στην ανάπτυξη εμβολίων και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ανταποκριθούν πιο γρήγορα σε αναδυόμενες ασθένειες.

Οξφόρδη: Διπλή προστασία θα παρέχει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Η επόμενη φάση

Ήδη στην πρώτη φάση, το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 15 εθελοντές, στους οποίους θα χορηγηθεί και η δεύτερη δόση.

Τις επόμενες εβδομάδες, 105 υγιείς συμμετέχοντες θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου.

Κορωνοϊός εμβόλιο

Την ίδια ώρα αναμένονται ανακοινώσεις για το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. AP Images

Εάν το εμβόλιο δείξει μια πολλά υποσχόμενη ανοσοαπόκριση, τότε θα προγραμματιστούν μεγαλύτερες δοκιμές Φάσης III οι οποίες θα συνεχιστούν  αργότερα,  με περίπου 6.000 υγιείς εθελοντές ώστε να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά του.

Κορωνοϊός: Τρία εμβόλια βρίσκονται ήδη στην 3η φάση δοκιμών στην Κίνα

Το τελικό εμβόλιο αποτελείται από κλώνους RNA που συσκευάζονται μέσα σε μικροσκοπικά σταγονίδια λίπους. Όταν εγχέεται, δίνει εντολή στα μυϊκά κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες ιών. Δεν δημιουργεί αντίγραφα του ιού και δεν προκαλεί αλλαγές στο DNA του ίδιου του κυττάρου. Οι 300 υγιείς εθελοντές ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου (μία δόση σε δύο επισκέψεις). Οι συμμετέχοντες δεν θα εκτίθενται σκόπιμα σε ζωντανό ιό του κορωνοϊού, σε κανένα σημείο της δοκιμής.

Γιατί το συγκεκριμένο εμβόλιο διαφέρει από τα άλλα

Πολλά παραδοσιακά εμβόλια βασίζονται σε μια εξασθενημένη ή τροποποιημένη μορφή ιού, ή σε μέρη αυτού, αλλά το εμβόλιο Imperial βασίζεται σε μια νέα προσέγγιση. Χρησιμοποιεί συνθετικά στελέχη γενετικού κώδικα (που ονομάζεται RNA), με βάση το γενετικό υλικό του ιού.

Το εμβόλιο έχει υποβληθεί σε αυστηρές προ-κλινικές δοκιμές ασφάλειας και έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές. Επίσης, παρήγαγε ενθαρρυντικά σημάδια αποτελεσματικής ανοσοαπόκρισης σε μελέτες πάνω σε ζώα.

Κορωνοϊός: Εκτός προγράμματος διανομής εμβολίων της ΕΕ η Βρετανία

«Η γρήγορη πρόοδος του εμβολίου του Imperial αποτελεί απόδειξη της εφευρετικότητας και της αντοχής των Βρετανών ερευνητών. Εάν αυτές οι δοκιμές είναι επιτυχείς, ένα εμβόλιο όχι μόνο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊο αλλά και τις αναδυόμενες ασθένειες τώρα και στο μέλλον» δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Επιχειρηματικότητας, Alok Sharma

Η Kate Bingham, επικεφαλής του Βρετανικού Taskforce Vaccine, δήλωσε: «Είμαι χαρούμενη που το Imperial College έχει προχωρήσει τόσο γρήγορα στο στάδιο της κλινικής δοκιμής. Η αυτο-ενισχυόμενη τεχνολογία τους είναι σημαντική, όχι μόνο για ένα εμβόλιο COVID-19, αλλά και για την ανάπτυξη μελλοντικών εμβολίων. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του κορυφαίου κλάδου των βιοεπιστημών σε αυτήν τη χώρα.».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top