Ιός Δυτικού Νείλου: Ένας θάνατος και 10 κρούσματα στη χώρα μας

Πώς μεταδίδεται;

Ανησυχία προκαλεί, εκτός από τον κορωνοϊό, και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν δέκα κρούσματα και ένας θάνατος σε ασθενή ηλικίας άνω των 80 ετών με υποκείμενα νοσήματα στην Ελλάδα από την αρχή της περιόδου 2020 μέχρι σήμερα.

Ιός Δυτικού Νείλου: Νέο κρούσμα μία 87χρονη στις Σέρρες

Τα εννέα από τα δέκα κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Τα κρούσματα λοίμωξης από τον συγκεκριμένο ιό έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καρδίτσας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας και Ανατολικής Αττικής. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Ιός Δυτικού Νείλου: Συνολικά έξι κρούσματα στη χώρα μας

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top