Κορωνοϊός: Μάσκες παντού ζητούν οι λοιμωξιολόγοι και αλλαγές σε beach bar

Λάθος οι μισές προσωπίδες

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους ζητούν πλέον επιτακτικά οι λοιμωξιολόγοι, προειδοποιώντας πως η χαλάρωση μπορεί να φέρει και άλλες απαγορεύσεις, όπως για παράδειγμα ωράριο λειτουργίας στα μπαρ και τα beach bar.

Κορωνοϊός: Προβληματίζουν τα «ορφανά» κρούσματα

Μιλώντας στο Open και στον ΣΚΑΪ, οι λοιμωξιολόγοι Μ. Λαζανάς και Χ. Γώγος αντίστοιχα, ζήτησαν να επιβληθεί η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ ο κ. Γώγος τόνισε πως μπορεί να ήρθε η ώρα να πρέπει να τη φοράμε και στα μπαρ. 

«Ο κίνδυνος όχι μόνο είναι εδώ. Λέμε να μην υπάρχει συνωστισμός. Βλέπετε τι γίνεται στα beach bar και στις παραλίες; Μπορεί να χρειαστεί να μπουν περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας τους», είπε ο Μάριος Λαζανάς.

Αλλάζουν οι έλεγχοι - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι μπαίνουμε σε μια δύσκολη εποχή και η μάσκα είναι ίσως το πιο βασικό μέτρο, μιας και δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο. 

«Η μάσκα είναι καλό μέτρο και ζητάμε να καθιερωθεί παντού. Αλλού η σύσταση για τη χρήση μάσκας ήταν αυστηρή, αλλού όχι τόσο. Επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε τη μάσκα στα εμπορικά καταστήματα, στα πολυκαταστήματα, παντού. Μέχρι τώρα στα σούπερ μάρκετ, ήταν σύσταση. Εμείς λέμε τώρα, να γίνει υποχρεωτική η χρήση της. Βλέπουμε ότι δεν τηρείται η χρήση της μάσκας. Εκτός της χρήσης της μάσκας, πρέπει να γίνουν πιο εντατικοί έλεγχοι από εδώ και πέρα», είπε.

Κορωνοϊός: Πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας

Στο ζήτημα των μασκών αναφέρθηκε και ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον Realfm.

«Oι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται στους κλειστούς χώρους, που είναι πολλοί άνθρωποι, αλλά και στους ανοιχτούς, όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Αν θέλω για παράδειγμα να μπω σε ζαχαροπλαστείο και δω 10 άτομα μέσα, φοράω μάσκα», εξήγησε.

Ποιες υφασμάτινες μάσκες ενδείκνυνται, ποιες όχι

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε και για τις ποιότητες των υφασμάτινων μασκών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν κάποιες που δεν αποδίδουν όπως πρέπει:

Κορωνοϊός - Πτήσεις: Οι απαγορεύσεις της ΕΕ - Ποιοι εξαιρούνται

«Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να είναι διπλής ραφής και λιγάκι χοντρές. Κυκλοφορούν κάποιες που είναι σχεδόν διαφανείς και δεν κάνουν πολλά πράγματα. Θέλει να έχουν τις προδιαγραφές του ΕΟΔΥ. Οι προσωπίδες που πιάνουν όλο το πρόσωπο είναι επίσης ικανοποιητικές, αυτές που είναι μισές δεν κάνουν τίποτα. Όσες είναι από το πιγούνι προς τα πάνω δεν καλύπτουν τη μύτη, αυτές νομίζω δεν είναι σωστές. Νομίζω θα βγάλει και η επιτροπή κάποιες προδιαγραφές που θα ανακοινωθούν και θα τα ξεκαθαρίζει αυτά τα πράγματα», τόνισε.

Κορωνοϊός: 35 νέα κρούσματα - Αυξήθηκαν οι εισαγωγές σε ΜΕΘ

Όσο για τα beach bars και τον συνωστισμό που παρατηρείται σε αυτά ο κ. Βατόπουλος είπε:

«Όλοι αυτοί οι χώροι που έχουν πολύ κόσμο, αγνώστους μεταξύ τους και συνωστισμό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπερμετάδοσης. Τα πανηγύρια που μαζεύουν δε, πολύ κόσμο από όλη την Ελλάδα, γιατί και εμείς από την Αθήνα θα πάμε στο πανηγύρι στο χωριό, είναι ακόμη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης. Καταλαβαίνω το κοινωνικό, οικονομικό κόστος, αλλά τι να κάνουμε».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top