Νέα πρόκληση Τουρκίας:Θυμήθηκε τους 8 αξιωματικούς και ζητά την έκδοσή τους

Νέο σόου ανήμερα της επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος

Δε σταματά να προκαλεί η Τουρκία, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων, κυρίως στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Έτσι σήμερα, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, θυμήθηκε τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και ζήτησε την έκδοσή τους. 

Ερντογάν - Τραμπ: Συμφώνησαν συνεργασία στη Λιβύη

Επέλεξε μάλιστα τη σημερινή ημερομηνία της επετείου από το πραξικόπημα για να επαναφέρει το θέμα και να διευρύνει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων. 

Σε ανάρτησή της στο Facebook η τουρκική πρεσβεία αναφέρει:

«Περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια για την έκδοση των οχτώ πρώην αξιωματικών (και άλλων) που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

Η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να αλλάξει την απόφασή της για την Αγία Σοφία

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδώσει τους οχτώ αξιωματικούς, απορρίπτοντας τα αιτήματα των τουρκικών αρχών  και κάνοντας δεκτά τα αιτήματα των αξιωματικών για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης. 

Πέτσας: «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο»

Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2018 νέα ομόφωνη απόφασή από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών το οποίο είπε, επίσης, «όχι» στην έκδοση των 8 κρίνοντας πως σε ό,τι αφορά στα τρία πρώτα αδικήματα που οι τουρκικές αρχές αποδίδουν τους στρατιωτικούς, είχαν εισαχθεί απαραδέκτως καθώς οι τουρκικές αρχές δεν εισέφεραν νέα στοιχεία στο τρίτο αίτημά τους περί έκδοσης.

Αγιά Σοφιά: Αυτές είναι οι κυρώσεις που ζητά η κυβέρνηση για την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα πέντε αδικήματα που η Τουρκία καταλογίζει στους στρατιωτικούς, αυτά κατά τους Έλληνες δικαστές, είτε ήταν παντελώς αόριστα είτε βάση της νομοθεσίας δεν επιτρεπόταν η έκδοσή τους.

Σύμφωνα με την απόφασή του δικαστηρίου, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι «8» δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top