Σύψας: Πιθανό δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο

«Το πρόβλημα της διασποράς από ασυμπτωματικούς παραμένει μεγάλος κίνδυνος»

Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού στην Ελλάδα το φθινόπωρο, ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας εκτίμησε πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. «Είμαστε περισσότερο έτοιμοι σαν σύστημα υγείας, ο πολίτης ξέρει καλυτέρα πώς πρέπει να συμπεριφέρεται, ενώ έχουμε και κάποια φάρμακα στη διάθεσή μας» πρόσθεσε, σχολιάζοντας αναφορικά με την ετοιμότητα της χώρας απέναντι σ’ ένα δεύτερο κύμα. 

Κορωνοϊός: Εισαγόμενα ένα στα τρία κρούσματα στην Ελλάδα

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι σε γενικές γραμμές τα μέτρα εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όχι όμως με τον ίδιο φανατισμό του Μαρτίου και του Απριλίου. Από τις ηλικιακές ομάδες, η νεολαία είναι αυτή που παρουσιάζει μια τάση παρέκκλισης από την εφαρμογή των μέτρων κι εκεί πρέπει να δοθεί προσοχή, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Κορωνοϊός: Στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων οι έλεγχοι στα νησιά

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου, εξηγείται από το ότι οι πανδημίες είναι φυσικά φαινόμενα που ακολουθούν κύκλους. Στη χώρα μας, «πέρασε το μπουρίνι από πάνω μας, μπορεί όμως να επανέλθει. Ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό.

Υπάρχει πλέγμα μέτρων σε αεροδρόμια και τουριστικούς προορισμούς

Το άνοιγμα του τουρισμού προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, γι’ αυτό και υπάρχει το πλέγμα των μέτρων στα αεροδρόμια και τους τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο, «ο παράγων που θα καθορίσει πώς θα τα πάμε, είναι η συμπεριφορά των πολιτών», υποστήριξε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως «πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τα φαινόμενα συνωστισμού».

1η Ιουλίου: Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση το άνοιγμα του τουρισμού

Για τα μέτρα ασφαλείας σε αεροπλάνα και πλοία, υποστήριξε πως στα πρώτα η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ στα δεύτερα θα ήταν μια καλή κι έξυπνη τακτική για την προστασία επιβατών και πληρώματος.

Μεγάλο πρόβλημα η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς

Μίλησε ακόμα και για τα εισαγόμενα κρούσματα λέγοντας πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά άτομα». Πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο και γι’ αυτό το λόγο γίνονται και τα τεστ στα αεροδρόμια. «Η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών ανήκει στους ασυμπτωματικούς», πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα της διασποράς από ασυμπτωματικούς παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top