Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης στο star.gr: Γιατί δεν έπαψαν τα κρούσματα

Πρόταση για τοπική ενημέρωση αλά Τσίοδρα- Χαρδαλιά κατά της συνωμοσιολογίας

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιου Καραδέδου

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μετά από την ανακοίνωση 97 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην επικράτεια. Από αυτά, τα 29 καταγράφηκαν κατά τη διενέργεια τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων στην περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης, μία περιοχή που από την αρχή της πανδημίας δεν έπαψε να έχει κρούσματα. 

«Η διενέργεια των πολλών τεστ, που γίνονται συντεταγμένα από τον ΕΟΔΥ αποτέλεσαν ένα «φλας», που φώτισε για μία στιγμή την πραγματικότητα στην περιοχή μας», είπε στο star.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος.

Κορωνοϊός: «Δεν υπάρχει λήξη συναγερμού. O ιός είναι εδώ και αντεπιτίθεται»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρούσματα είναι διάχυτα τόσο στο βουνό, που είναι πιο αυξημένα, όσο και στον κάμπο. Εξηγώντας το γεγονός ότι ούτε μία στιγμή δε μηδένισαν τα κρούσματα στην περιφέρεια της Ξάνθης είπε πως δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα σε ατομικό επίπεδο και ότι υπήρξε κάποια συνάθροιση ατόμων. 

«Μπορεί το μπαϊράμι, να ήταν μία αιτία που οι άνθρωποι βρέθηκαν πολύ κοντά», ανέφερε.

Μόσιαλος: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown»

Όπως πρόσθεσε, η  αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική, ωστόσο το μόνο θετικό είναι ότι κανένας από τους 29 φορείς του κορωνοϊού δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

«Μας δόθηκε και ένα μάθημα, ότι οι ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν μεταξύ μας. Πλέον οι 29 θα πρέπει να τεθούν σε αυτοπεριορισμό, ώστε να μην επεκταθεί ο ιός σε πάσχοντες και κινδυνεύσει η ζωή τους», είπε.

Χαρδαλιάς: Πώς σχολίασε την επιστροφή της καθημερινής ενημέρωσης του ΕΟΔΥ

Σε εξέλιξη είναι οι ιχνηλατήσεις των κρουσμάτων μετά την τελευταία καταγραφή, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές είναι μια χαρά και δεν νιώθου φόβο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μελέτη των αποτελεσμάτων, προκειμένου ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία να εξάγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να χαράξουν μία κατευθυνόμενη πολιτική ανάσχεσης του ιού στην περιοχή.

«Το πιο σημαντικό είναι να φροντίσουμε να μη γίνουν επεκτάσεις. Είτε επιπολασμοί στους διπλανούς νομούς, είτε και μέσα στις ίδιες τις δομές υγείας, όπου θα μπαίνουν οι πάσχοντες και θα μεταδίδουν τον κορωνοϊό», είπε.

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια-Χαρδαλιά-Τσιόδρα

Όχι σε γενικά lockdown - Ναι σε τακτικά τεστ σε χώρους συνωστισμού

Ως προς τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, ο κ. Καραδέδος τάχθηκε κατά της διενέργειας γενικών lockdown, όχι όμως και των περιορισμών. «Μπορεί να γίνονται σε επίπεδο πολυκαταστήματος, πολυκατοικίας, οικίας, ίσως και ενός μικρού οικισμού. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο για να μην την πληρώνουν η οικονομία, η περιοχή και οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο να μείνουν κλεισμένοι», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, διαφαίνεται η ανάγκη διενέργειας μεγάλης ποσότητας τεστ, σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, όπου γίνεται συνωστισμός. 

«Ενδεικτικά, τέτοιοι χώροι θα μπορούσαν να είναι εστιατόρια και μπαρ, όπου οι σερβιτόροι και αυτοί που ασχολούνται με την κουζίνα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα μπορούσαν να υποβάλλονται σε τεστ είτε αντισωμάτων, είτε κορωνοϊού», εξήγησε.

Γερμανία: Δε θα επαναπατρίζονται όσοι πολίτες κολλάνε κορωνοϊό

Υπέρ της διενέγεργειας ενημέρωσης αλά Τσιόδρα - Χαρδαλιά σε τοπικό επίπεδο

Τέλος, ο κ. Καραδέδος ανέδειξε το θέμα της ορθής πληροφόρησης σε τοπικό επίπεδο για τα κρούσματα του κορωνοϊού«Όταν δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη παρουσία του κράτους, τότε αρχίζουν η συνωμοσιολογία, η παράνοια, «τα μας λένε ψέματα» και όλα αυτά, που δεν έχουν κανένα νόημα και δεν βοηθούν σε τίποτα. Αυτό που κάνει ο Χαρδαλιάς και ο Τσιόδρας σε κεντρικό επίπεδο θα ήταν λοιπόν χρήσιμο να γίνεται και σε περιφερειακό. Να υπάρχει δηλαδή κάποιος που να διαχειρίζεται τις πληροφορίες αυτές. Διαφορετικά αναπτύσσονται θεωρίες που σχετίζονται με την ιδέα ενός άλλου που υπονομεύει, του εχθρού, δηλαδή ότι φταίνε οι Ρομά, οι Πομάκοι, οι χριστιανοί κτλ. για τον κορωνοϊό και όχι του συμπολίτη που νοιάζεται», τόνισε.

 

.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top