Αστυπάλαια: Η «Πεταλούδα του Αιγαίου» έτοιμη να υποδεχτεί τον τουρισμό

14+1 λόγοι για να μαγευτεί κάθε επισκέπτης σε ένα νησί με μηδέν κρούσματα

Η Αστυπάλαια είναι ένας προορισμός απαλλαγμένος από τον συνωστισμό που βλέπουμε σε μεγαλύτερα νησιά και που αντέδρασε πολύ γρήγορα στις νέες συνθήκες της επιδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός, με αποτέλεσμα να μην έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα COVID-19 έως σήμερα.

Η Αστυπάλαια με τη γραφική Χώρα, τα καλντερίμια και τις παρθένες παραλίες της αποτελεί από μόνη της αξιοθέατο. Τα πεντακάθαρα νερά και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Οι τοπικές παραδόσεις, η πλούσια γαστρονομική παράδοση, τα αμέτρητα εξωκλήσια και η άγρια φυσική ομορφιά θα σας προσκαλέσουν να εξερευνήσετε κάθε γωνιά της.

Το νησί της Αστυπάλαιας (η λέξη σημαίνει "παλιά πόλη") αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά και των δύο συμπλεγμάτων. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο αλλά και δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων με 110 χλμ. ακτογραμμή, έντονο ανάγλυφο που δημιουργεί πολλούς όρμους και αρκετές όμορφες παραλίες.

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας τους ΕΟΤ #GreeceFromHome, ανακαλύψαμε την πρωτοβουλία #AstypaleaFromHome, που ξεκίνησε από το Kallichoron Art Boutique Hotel, με σκοπό να ταξιδέψει νοερά τους ταξιδιώτες στις ομορφιές της Αστυπάλαιας με τη βοήθεια της φαντασίας, της εικόνας και της τεχνολογίας. Σήμερα, ταξιδεύουμε νοερά στις ομορφιές της Αστυπάλαιας, γνωστής και ως «Πεταλούδα του Αιγαίου»!

Astypalea sunset

ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Οι οικισμοί του νησιού είναι πέντε: η Χώρα, που είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το Λιβάδι, το θέρετρο των ντόπιων, με τα καταπράσινα κτήματα, τα μποστάνια και τα αμπέλια, ο Πέρα Γιαλός, που είναι το επίνειο της Χώρας με το δεύτερο λιμάνι και τη μαρίνα σκαφών αναψυχής, η Ανάληψη ή Μαλτεζάνα, που έχει πάρει το όνομά της από τους Μαλτέζους πειρατές και το μικρό χωριουδάκι στο άλλο άκρο του νησιού, το Βαθύ, με τη λιμνοθάλασσα και μόλις έξι οικογένειες να κατοικούν εκεί.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Από τα αξιοθέατα του νησιού, στην κορυφή του βράχου της Χώρας δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο, το σήμα κατατεθέν του νησιού, το οποίο χτίστηκε από τον κόμη Ιωάννη Querini, όταν αναγκάστηκε να εποικίσει την Αστυπάλαια, που είχε ερημωθεί μετά από μια επιδρομή των Τούρκων, με κόσμο που έφερε από την Τήνο και τη Μύκονο. Την οριστική μορφή του την πήρε το 1413 με την ανακατασκευή του Ιωάννη Δ’ Κουϊρίνι. Τα επίσημα εγκαίνια του νέου κάστρου έγιναν το 1453. Το Κάστρο σταμάτησε να κατοικείται από το 1956, οπότε και χτύπησε το νησί ένας καταστροφικός σεισμός ισχύος 7.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σηκώνοντας παλιρροϊκό κύμα 20 μέτρων στην Αστυπάλαια. Μέσα στο κάστρο βρίσκει κανείς τις περίφημες κατάλευκες εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά, της Παναγιάς του Κάστρου (1853) και του Αγίου Γεωργίου (1790).

Το σημαντικότερο θρησκευτικό προσκύνημα του νησιού, δεν είναι άλλο από την Παναγία την Πορταΐτισσα, πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας από την Μονή των Ιβήρων που βρίσκεται στο Άγιο Όρος και βρίσκεται στην ομώνυμη εκκλησία, στους πρόποδες του Κάστρου. Η εκκλησία άρχισε να χτίζεται το 1762 από τον Όσιο Άνθιμο και η ανέγερση κράτησε 9 χρόνια. Αν και φέτος αναμένουμε όλοι ένα κάπως διαφορετικό καλοκαίρι από αυτό που γνωρίζαμε, τον Δεκαπενταύγουστο που γιορτάζει η χάρη της Παναγίας, γίνεται μεγάλο πανηγύρι με βιολιά και λαούτα. Μάλιστα, στις 15 Αυγούστου, στα πλαίσια των εορτασμών προς τιμήν της Παναγίας, γίνεται το δείπνο της Αγάπης, όπου οι γυναίκες του νησιού μαγειρεύουν προς τιμήν των επισκεπτών του νησιού, ενώ την επόμενη μέρα γίνονται τα Κουκάνια στον Πέρα Γιαλό, που είναι αθλοπαιδιές με highlight το πιάσιμο του «πετεινού».

Astypalea beach

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες της Αστυπάλαιας θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τα νησάκια Κουτσομύτη και Κουνούπα με φοβερά γαλαζοπράσινα νερά και το Στενό, εκεί που ενώνονται τα φτερά της Πεταλούδας με μια λωρίδα γης μόλις 100 μέτρων.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η γαστρονομική παράδοση του νησιού είναι πλούσια με έμφαση στο ζαφορά (γνωστό ευρύτερα και ως σαφράν), που είναι αυτοφυές φυτό στο νησί, στο εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι και στα φρεσκότατα θαλασσινά, τα ντόπια κρέατα και τα τοπικά τυριά. Εξαιρετικό φαγητό, με το φρέσκο ψάρι και τις πειραγμένες γεύσεις να έχουν την τιμητική τους, εξαιρετική αύρα, ενέργεια και φιλόξενους κατοίκους. Η νυχτερινή διασκέδαση θα ανταμείψει τον ταξιδιώτη ομοίως, με τα μπαράκια της Χώρας να αποτελούν το κέντρο της διασκέδασης.

Ένα από τα must-taste είναι το βραβευμένο αστυπαλίτικο πρωινό, η προσωποποιημένη υπηρεσία “Grandma’s Breakfast” υπό την επιμέλεια της διαιτολόγου-διατροφολόγου Μαίρης Μιχελή στο Kallichoron Art Boutique Hotel. Τί καλύτερο από το να ξεκινάει η μέρα μας με την ωραιότερη θέα στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας και τα ωραιότερα τα καλούδια που έχει να προσφέρει η Αστυπάλαια; Ο ταξιδιώτης παραγγέλνει το πρωινό του μέσω εφαρμογής στο κινητό του, το οποίο στη συνέχεια ετοιμάζεται ατομικά και σερβίρεται ανέπαφα. Highlight τα τοπικά αστυπαλίτικα «πουγκιά» με τοπικά τυριά χλωρή ή την κάπως πικάντικη κοπανιστή και θυμαρίσιο μέλι, το αναψυκτικό αλισφακιάς –μυστική συνταγή της διατροφολόγου-, η πάστα φλώρα και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς από τα χεράκια της κυρίας Ευδοκίας που μοσχομυρίζουν!

Φέτος αναμφίβολα θα ζήσουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι, πάντα όμως με αυθεντικότητα και όμορφες στιγμές με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου μας. Οι εποχές απαιτούν νηφαλιότητα και εγρήγορση, ψυχραιμία και καινοτόμα σκέψη. Η ανάγκη να ταξιδέψουμε, να ανακαλύψουμε νέους τόπους, να ζήσουμε νέες εμπειρίες δεν πρόκειται να σταματήσει. Αλλάζει, όμως, ριζικά ο τρόπος που καταναλώνουμε και αναπόφευκτα αλλάζει και ο τρόπος που ταξιδεύουμε.

Kallichoron view

«ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΘΕΤΙΚΑ»

«Σκεφτόμαστε θετικά και εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες ένα ασφαλές περιβάλλον διακοπών και χαλάρωσης, με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στον ταξιδιώτη για τον προγραμματισμό των διακοπών του, χωρίς άγχος και δεσμεύσεις. Άλλωστε η ελπίδα είναι σαν τη θάλασσα, δεν μπορεί ποτέ να σταματήσει. Και να μην ξεχνάμε ότι ο Έλληνας, ιστορικά, έχει επιτύχει να δημιουργήσει σε δύσκολες καταστάσεις. Μέχρι τότε, μένουμε υγιείς. Δεν θέλουμε να λείπει κανείς όταν ξανανταμώσουμε!» δήλωσε η co-founder του Kallichoron Καρολίνα Αλκαλάι.

Μέχρι να ανταμώσουμε ξανά, θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε νοητά στις ομορφιές της Αστυπάλαιας με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των social media.

Για καθημερινή γεύση Αστυπάλαιας, μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τα hastags #astypalea #visitastypalea #theaegeanenergyspring #astypalaia #astypaleafromhome #kallichoron

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top