Έρευνα: Καλοκαιρινές διακοπές προγραμματίζουν σχεδόν οι μισοί Έλληνες

Κορωνοϊός: Μόλις το 1/4 των Ελλήνων κράτησε σταθερό το εισόδημά του

Δείτε εδώ τι είπε η Διευθύντρια του MARLAB, καθηγήτρια Ροδούλα Τσιότσου

Αισιόδοξοι αναφορικά με τις φετινές καλοκαιρινές τους διακοπές, εμφανίζονται σχεδόν οι μισοί Έλληνες, αν και ο κορωνοϊός φαίνεται ότι έχει πλήξει το εισόδημα στο 75% του ελληνικού πληθυσμού. Σε ποσοστό 47% δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραθερίσουν, παρά την πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και τις αλλαγές που έχει φέρει η καραντίνα. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς (σε ποσοστό 65%), επιλέγουν για τις διακοπές τους τον Αύγουστο, ενώ οι μισοί δηλώνουν έτοιμοι να ξοδέψουν τα ίδια ποσά, με πέρυσι. Αυτά είναι κάποια μόνο, από τα συμπεράσματα διαδικτυακής έρευνας του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σχετικά με την πρόθεση των Ελλήνων, που αφορά στις καλοκαιρινές διακοπές τους.

«Γενικά είναι θετική η αίσθηση που αφήνει η έρευνα. Πιθανόν αυτό να έχει να κάνει και με το χρονικό διάστημα που έγινε καθώς διενεργήθηκε από τις 23 έως τις 25 Απριλίου, μία εβδομάδα δηλαδή μετά τις ανακοινώσεις ότι θα αρθούν σταδιακά όλα τα μέτρα περιορισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ψυχολογία των Ελλήνων να είναι ανεβασμένη και οι ίδιοι να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι», δήλωσε στο star.gr η Διευθύντρια του MARLAB, καθηγήτρια Ροδούλα Τσιότσου.

Έρευνα: Πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία του κορωνοϊού

Ερωτώμενη αν η πανδημία έχει επηρεάσει το χρόνο που προγραμματίζουν οι Έλληνες τις διακοπές τους απάντησε αρνητικά, καθώς παραδοσιακά ο Αύγουστος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις καλοκαιρινές διακοπές. Όπως πρόσθεσε:  «Κοιτώντας στοιχεία προηγούμενων ερευνών πέρυσι, το 27% δήλωνε ότι έκανε διακοπές τον Ιούλιο, ενώ φέτος το ποσοστό έπεσε μόλις στο 25%, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση ούτε στον Ιούλιο».

Ψηφίζουν Ελλάδα για διακοπές

Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΑΜΑΚ, 9 στους 10 δηλώνουν ότι θα παραθερίσουν στην Ελλάδα, το 7% ότι θα κάνει διακοπές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ μόλις το 3% ότι θα πάει μόνο στο εξωτερικό. 
«Εδώ καταγράφεται μία σχετικά μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι. Σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί είχε διαπιστωθεί ότι το 82% των Ελλήνων σκόπευε να κάνει διακοπές στην Ελλάδα και το υπόλοιπο 18% είχε δηλώσει ότι θα πάει στο εξωτερικό. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι Έλληνες προτιμούν φέτος να μείνουν στην Ελλάδα και να κάνουν διακοπές εδώ», σχολίασε η κ. Τσιότσου. 
Αναφορικά με όσους δήλωσαν ότι θα επισκεφθούν το εξωτερικό, φαίνεται ότι τις προτιμήσεις τους κερδίζουν κυρίως ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία. 
«Μας εκπλήσσουν λίγο αυτές οι επιλογές, αλλά  προφανώς θα έχουν τους λόγους τους όσοι θα τις επιλέξουν. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα υπάρχει στη δημοσιότητα μία κίνηση της Σικελίας σύμφωνα με την οποία, η ίδια φέρεται να προτίθεται να καλύψει οικονομικά ένα μέρος των αεροπορικών εισιτηρίων και να μειώσει σημαντικά το κόστος διαμονής στα ξενοδοχεία της περιοχής, προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες στη Νότια Ιταλία», είπε.

Κορωνοϊός: Έτσι θα γίνονται οι γάμοι και τα βαφτίσια το καλοκαίρι

Ο κορωνοϊός πλήττει το Airbnb… Διακοπές κυρίως σε ξενοδοχεία και εξοχικά

Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΑΜΑΚ, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (σε ποσοστό 46%), σκοπεύουν να μείνουν σε ξενοδοχείο, το 29% δηλώνει ότι θα προτιμήσει να παραθερίσει στο εξοχικό ή στο πατρικό, το 14% σε σπίτι φίλων και μόλις το 19% σε Airbnb. 
«Τα ποσοστά έχουν διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς βλέπουμε ότι δεν επιλέγει ο κόσμος Airbnb και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή κάμπινγκ, κάτι που το είχαμε στο παρελθόν» ανέφερε η κ. Τσιότσου. 
Όπως εξήγησε: «Προφανώς ο κόσμος αισθάνεται πιο ασφαλής αν πάει σε κάποιο ξενοδοχείο που πιθανόν θα τους εξασφαλίσει συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, τα σπίτια φίλων και το πατρικό ή εξοχικό σπίτι αποτελούν επιλογές και πιο οικονομικές και πιο ασφαλείς».

Άνοιγμα σχολείων: Με αντισηπτικά κι ένα μαθητή ανά θρανίο

Ελληνικό ΝΑΙ και στα νησιά 

Αναφορικά με το μέσο που θα επιλέξουν για να ταξιδέψουν οι περισσότεροι απάντησαν θα χρησιμοποιήσουν το ΙΧ τους και το πλοίο. Τρίτο στις επιλογές τους έρχεται το αεροπλάνο, ενώ σε λιγότερο βαθμό απάντησαν ότι θα ταξιδέψουν με λεωφορείο. «Δεν έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Προφανώς, σύμφωνα με τα μέσα που έχουν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν, προκύπτει ότι οι Έλληνες σκοπεύουν να  πάνε και στα νησιά μας», ανέφερε σχετικά η κ. Τσιότσου.

Πόσα χρήματα θα ξοδέψουμε και πόσες ημέρες θα κάνουμε διακοπές

Σχεδόν 4 στους 10 δήλωσαν ότι θα ξοδέψουν από 301 έως 600 ευρώ στις καλοκαιρινές τους διακοπές. «Σε σύγκριση με πέρυσι που είχαν ξοδέψει κατά μέσο όρο περίπου 500 ευρώ, φαίνεται ότι θα ξοδέψουν περίπου τα ίδια και φέτος. Παράλληλα, το 35% θα ξοδέψει πολύ λιγότερα από 300 ευρώ ανά άτομο, ενώ ένα 15% δηλώνει ότι θα ξοδέψει από 601 ευρώ έως 900 ευρώ. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, 8% δηλώνει ότι θα ξεπεράσει τα 900 ευρώ ανά άτομο στα έξοδά του για διακοπές», είπε η κ. Τσιότσου. 
Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% του δείγματος δήλωσε ότι θα αφιερώσει από 5 έως 10 ημέρες για τις καλοκαιρινές του διακοπές. «Πέρυσι, διαπιστώσαμε ότι περίπου το 45% δηλαδή 4.7 εκατ. Ελλήνες έκαναν διακοπές. Αυτό το στοιχείο μας δείχνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές από πέρυσι», σημείωσε.

Η FAZ εκθειάζει τον Τσιόδρα: «Ένας γιατρός για όλους τους Έλληνες»

Η έλλειψη χρήματος, η πανδημία και η δουλειά βλάπτουν σοβαρά τις διακοπές των Ελλήνων

«Το 36% δήλωσε ότι δεν θα κάνει διακοπές φέτος λόγω έλλειψης χρημάτων, ωστόσο κι αυτό είναι ένα εύρημα που συμβαδίζει με αντίστοιχα των περασμένων ετών, καθώς συνήθως ένα υψηλό ποσοστό των Ελλήνων δεν κάνει διακοπές», εξήγησε η κ. Τσιότσου.
«Ο δεύτερος λόγος που θεωρεί σημαντικό το 32% του δείγματος, για να μην κάνει διακοπές φέτος είναι ο κορωνοϊός. Υπάρχει φόβος και ανασφάλεια για το τι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, γεγονός που πιθανόν εξηγεί την απόφασή του», πρόσθεσε. 
«Ο τρίτος λόγος που επικαλέστηκε το 22% του δείγματος είναι ο φόρτος εργασίας. Επίσης, έχουμε ένα ποσοστό 11% που δήλωσαν άλλους λόγους, όπως εγκυμοσύνη ή ότι γενικά δεν επιθυμούν να κάνουν διακοπές», είπε.

 
 

Ο κορωνοϊός και η καραντίνα έπληξαν την τσέπη μας

Ερωτώμενη κατά πόσο επηρεάστηκε αρνητικά το εισόδημα λόγω της πανδημίας, η κ. Τσιότσου ανέφερε ότι έχει στα χέρια της δεδομένα σύμφωνα με τα οποία μόλις ένας στους 4ις Έλληνες κράτησε σταθερό το εισόδημά του κατά την πανδημία. Όπως πρόσθεσε, ένα 22% δήλωσε ότι το εισόδημά του συρρικνώθηκε μέχρι 15%, ένα 22% ότι η μείωση του εισοδήματός του κυμαίνεται από 15 έως 30%, ένα 15% ότι το εισόδημά του μειώθηκε από 31% έως 50% και τέλος, υπάρχει ένα 16% του δείγματος που δήλωσε ότι απώλεσε περισσότερο από το 50% του εισοδήματός του.

Στροφή στην εσωτερική αγορά για να σωθεί η τουριστική σεζόν

Την ίδια στιγμή, έρευνα της Mckinsey σε 40 χώρες που αφορά στις αλλαγές της συμπεριφοράς των ξένων καταναλωτών λόγω της πανδημίας αναφέρει ότι οι τουρίστες αναμένεται να μειώσουν στο μισό τα έξοδά τους. Συγκεκριμένα, αναμένεται να πληγούν οι διεθνείς και εθνικές πτήσεις, οι κρουαζιέρες, οι τουριστικές εκδρομές και οι διαμονές σε ξενοδοχεία. 
«Η έλλειψη χρημάτων σε συνδυασμό με την ανασφάλεια ως απότοκα του κορωνοϊού, θα πρέπει να οδηγήσουν τους εγχώριους τουριστικούς φορείς και τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με την Πολιτεία, στη λήψη μέτρων που θα ενθαρρύνουν τον εσωτερικό τουρισμό. Την ώρα που κάποιοι αναζητούν αγορές στο εξωτερικό, για μένα θα πρέπει να εστιάσουν στους Έλληνες και ενδεχομένως σε κάποιες επιλεγμένες χώρες μόνο, όπως η Ρωσία την οποία είχαμε χάσει ή τα Βαλκάνια που δεν έχουν υψηλό βαθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων», είπε σχετικά η κ. Τσιότσου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top