Καθηγητής Βατόπουλος: «Το κακό σενάριο είναι η καραντίνα κάθε τρεις μήνες»

Προειδοποιεί για πολλά κύματα της επιδημίας

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι επιστήμονες για την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς δεν αποκλείουν από φθινόπωρο να έχουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. 

Το σχέδιο της Κομισιόν: Έτσι πρέπει να αρθούν τα μέτρα απαγόρευσης

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 προειδοποίησε για πολλά κύματα της επιδημίας κορωνοϊού και σημείωσε πως η κατάσταση σήμερα μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά όχι να εφησυχάσουμε. 

«Έχει περάσει το πρώτο κύμα, πήγαμε καλά, δεν είχαμε τις απώλειες και τα θύματα που είχαν άλλα κράτη. Τις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα φανεί αν αυτό όντως ισχύει και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να σχεδιάζονται τα μέτρα, ο τρόπος αποκλιμάκωσης με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην ξαναέχουμε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού στην κοινωνία», είπε.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ανακοινώνεται χαλάρωση των μέτρων μετά το Πάσχα

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ο παγκόσμιος συντονισμός όσον αφορά στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας είναι υποχρεωτικός, τονίζοντας ότι στόχος είναι να μην αρρωστήσουν πολλοί και βαριά. 

«Η προσπάθεια είναι πρώτον να μην αρρωστήσουν πολλοί, να μην αρρωστήσουν πολύ βαριά, αλλά όσοι αρρωστήσουν βαριά να έχουν τη δυνατότητα να νοσηλευτούν. Άρα η όλη προσπάθεια είναι η επιδημία να είναι υπό έλεγχο και τα κρούσματα να είναι λίγα και σε βάθος χρόνου», συνέχισε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας και για ένα δεύτερο και τρίτο και πολλά κύματα επιδημίας.

Κορωνοϊός: 102 οι νεκροί στη χώρα - Απεβίωσε 86χρονη στην Αλεξανδρούπολη

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας ανέφερε πως υπάρχουν δύο σενάρια για την πορεία του κορωνοϊού.

Το πρώτο, που είναι και αυτό που απεύχονται οι επιστήμονες είναι κάθε τρεις μήνες να μπαίνουμε σε καραντίνα. Το δεύτερο είναι η επιτήρηση, ο περιορισμός και η ιχνηλάτηση επαφών, όσων τυχών νοσήσουν στο μέλλον. 

Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει: «Εδώ έως το 2022, πιθανόν ως γρίπη»

«Αν καταφέρουμε το δεύτερο σενάριο και γίνει παγκοσμίως, θα έχουμε μία κατάσταση όπου όποιος αρρωσταίνει θα περιορίζεται μαζί με κάποιες επαφές και η υπόλοιπη κοινωνία θα προχωρά τη ζωή της. Αν γίνει αυτό, η επίπτωση στην κοινωνία θα είναι σαφώς μικρότερη, δε θα χρειάζεται να γίνονται οριζόντια μέτρα συνέχεια», είπε ο κ. Βατόπουλος τονίζοντας ότι αυτό είναι το σενάριο που πρέπει να επικρατήσει.

Τέλος σημείωσε πως η λύση στο πρόβλημα θα δοθεί με την ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς όπως είπε, όλα τα λοιμώδη νοσήματα, που μεταδίδονται με τον αέρα, τελικά ελέγχθηκαν και αντιμετωπίστηκαν με εμβόλιο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top