Καθηγήτρια Λινού: «Αν έχετε μάσκα που απολυμαίνεται, να τη φοράτε»

Τι είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για τη χρήση της

Την άποψή της για τη χρήση μάσκας εξέφρασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο του Star.  

Πώς να απολυμάνεις και να χρησιμοποιήσεις ξανά τη μάσκα σου

Όπως επεσήμανε η ίδια, σε ερώτηση της ιατρικής συντάκτριας του Star Kατερίνας Παπακωστοπούλου, σέβεται απόλυτα τη σύσταση των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου ότι δεν ωφελεί η χρήση της μάσκας και τόνισε: «Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε πλήρη επάρκεια για τις μάσκες. Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται πρώτα και κατεξοχήν από τους λειτουργούς υγείας γιατί μπορούν να μεταφέρουν τον ιό και βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

Ωστόσο, η καθηγήτρια επεσήμανε: «Όμως δε νομίζω ότι είναι λάθος η απόφαση του αμερικανικού CDC, που δίνει οδηγίες μέχρι και τρόπο πώς να ράψεις μια μάσκα στο σπίτι σου. Κάποιες ασιατικές χώρες, Χονγκ Κονγκ, νότια Κορέα και η Τσεχία για κάποιο διάστημα, είχαν επιβάλλει τη χρήση μάσκας και είχαν λιγότερα κρούσματα και λιγότερο σοβαρά κρούσματα».

Η κ.Λινού επεσήμανε ότι υπάρχει μία μελέτη που λέει η μάσκα ότι δεν κρατάει όλους τους ιούς, αλλά κρατά αρκετούς. Επίσης, ο κίνδυνος να νοσήσεις αν φοράς συστηματικά μια μάσκα, είναι 5 φορές μικρότερος, από το να μη τη χρησιμοποιείς. 

«Αν υπάρχει μάσκα, που την έχουμε και μπορούμε να την απολυμάνουμε, να τη χρησιμοποιήσουμε» είναι η σύσταση της κ.Λινού.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top