Τι συνιστάται για τους ασθενείς με φυματίωση εν μέσω κορωνοϊού

Οι οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

κορωνοϊός

Η πανδημία του COVID-19 φαίνεται να πλήττει όχι μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και νεώτερους ασθενείς με συνοσηρότητες, όπως τα χρόνια πνευμονικά νοσήματα και η φυματίωση, ανέφερε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Πρόσθεσε ότι οι ασθενείς με φυματίωση είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς συχνά φέρουν μόνιμες πνευμονικές βλάβες που επιδρούν αρνητικά στους φυσιολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος, και προδιαθέτουν σε άλλες λοιμώξεις.

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνεται η μεταφορά των επιβατών

Η φυματίωση αποτελεί σταθερά την πιο θανατηφόρα λοιμώδη νόσο παγκοσμίως. Περίπου 1.5 εκατομμύριο ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο το 2018 με βάση τα επίσημα στοιχεία του Παγκόμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια ασθενείς νοσούν ετησίως.

Για τους ασθενείς με φυματίωση συστήνονται από την ΕΠΕ τα παρακάτω:

Να συνεχίζεται κατά το δυνατό αδιάλειπτα η λήψη των αντιφυματικών φαρμάκων από ασθενείς με ενεργό φυματίωση που νοσούν από COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί είναι αρκετά πιθανό να αποθεραπευθούν από τον COVID-19, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας σε ένα ή περισσότερα από τα ήδη χορηγούμενα φάρμακα, όταν η αντιφυματική αγωγή διακόπτεται άσκοπα.

Οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές βλάβες λόγω παλαιάς θεραπευθείσας φυματίωσης (π.χ. βρογχιεκτασίες), που μπορεί να χρήζουν μόνιμης οξυγονοθεραπείας στο σπίτι, θα πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με πολλά άτομα για αποφυγή έκθεσης σε ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. Όταν εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση από πνευμονολόγο, και επί επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή της οξυγόνωσης του αίματος να παραπέμπονται στα κέντρα αναφοράς COVID-19.

Πώς ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και στον εγκέφαλο

Για τους ασθενείς που θα νοσήσουν βαρύτερα και θα τεθούν σε κάποιο από τα υπάρχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον COVID-19, θα πρέπει να συνεχίζεται η αντιφυματική αγωγή, έστω και σε ενέσιμη μορφή, και να λαμβάνονται υπόψη πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων.

Τέλος, αν και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας που είναι πιθανό να θέσει σε δοκιμασία την επάρκεια των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας, θα πρέπει οι ασθενείς με φυματίωση να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα Εξειδικευμένα Κέντρα Φυματίωσης και να λαμβάνουν χωρίς διακοπές την χρόνια αγωγή τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top