Aντιδρούν οι δικαστικοί στην παράταση του δικαστικού έτους λόγω κορωνοϊού

«Βολική αφορμή η πανδημία για να υλοποιηθεί ένα μόνιμο μέτρο»

δικαστήρια

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν οι δικαστικοί λειτουργοί μετά τις δηλώσεις των Υπουργών της κυβέρνησης για παράταση του δικαστικού έτους λόγω κορωνοϊού.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μια καλή και βολική αφορμή για να υλοποιηθεί ένα μόνιμο μέτρο, υπό το μανδύα της προσωρινότητας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Παράλληλα αναφερόμενοι στις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης όπου εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει το δικαστικό έτος μειώνοντας την περίοδο των δικαστικών διακοπών. «Εντελώς απροειδοποίητα, χωρίς να ζητήσει την γνώμη των ίδιων των Δικαστών και Εισαγγελέων για ένα ζήτημα που τους αφορά, η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα μέτρο, για την αναγκαιότητα του οποίου είχε εκφραστεί και παλαιότερα ο σημερινός πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Γενική μας Συνέλευση το Δεκέμβριο του 2016».

«Οφείλουμε να επισημάνουμε στους ιθύνοντες ότι το διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων της αναστολής, τα Δικαστήρια δεν έκλεισαν, αλλά παραμένουν σε λειτουργία και θα συνεχίσουν ως τις 10 Απριλίου» τονίζουν, προσθέτοντας πως «οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί εργάζονται καθημερινά και εκδίδουν αποφάσεις, παρόλο που τα μέτρα για την επιδημία, επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων, ιδίως όσων φροντίζουν ηλικιωμένους ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι γονείς με μικρά παιδιά»

Επισημαίνουν μάλιστα πως «οι δικαστικές διακοπές» είναι κατ’ όνομα διακοπές αλλά στην ουσία «η πιο παραγωγική περίοδος για έναν δικαστικό λειτουργό, γεγονός το οποίο συμβάλλει καταλυτικά στην ταχύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης».

Γάντια και μάσκες υψηλής προστασίας θα διανεμηθούν σε όλα τα δικαστήρια

Αντιδρά και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, που με ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τον Τύπο ότι οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης αναφέρθηκαν σε ειλημμένη απόφαση για παράταση του δικαστικού έτους. Πρόκειται για μία απόφαση που δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα.

Νέο επίδομα 600 ευρώ για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

Η μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων δε συνεπάγεται για τους δικαστές αναστολή της εργασίας τους αφού συνεχίζουν να εργάζονται όσον αφορά τις υποθέσεις που είχαν ήδη συζητηθεί πριν την αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων (μελέτη υποθέσεων, διασκέψεις, συγγραφή και δημοσίευση αποφάσεων), ενώ εκδικάζουν σε αντίξοες συνθήκες, δεδομένου ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας για λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στα δικαστήρια (χορήγηση υλικών προστασίας όπως αντισηπτικά, μείωση ωραρίου κλπ.), όλες τις υποθέσεις οι οποίες εξαιρούνται της αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων, οι οποίες κατά κανόνα είναι επείγουσες.

Τέλος, καταγγέλλουν «ότι για μία ακόμα φορά λαμβάνεται απόφαση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των Δικαστικών Ενώσεων. Η περιφρόνηση της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς το δικαστικό συνδικαλισμό έφτασε με αυτή τη απόφαση, η οποία λήφθηκε ερήμην μας, στο απόγειό της».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top