Σ. Τσιόδρας: «Είναι σαν να είσαι στο φυλάκιο και να περιμένεις τον εχθρό»

«Όσο μεγαλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, τόσο καλύτερα»

Είναι ο άνθρωπος που κάθε απόγευμα όλοι οι Έλληνες κρέμονται από τα χείλη του. Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, δεν κρύβει την ανησυχία του για την εικόνα της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Σωτήρης Τσιόδρας: Ο πολύτεκνος, ψάλτης που μας ενημερώνει για τον κορωνοϊό

«Εξαρχής αγωνιούσα βλέποντας την πορεία του κορωνοϊού, όπως οι στρατιώτες στο φυλάκιο που βλέπουν τον εχθρό να έρχεται. Και εδώ πρόκειται για έναν αόρατο εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσεις όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή η δική μου αγωνία», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα. 

«Οι επιστήμονες αντιληφθήκαμε τον εχθρό αρκετά έγκαιρα, θεωρούμε. Ίσως δεν τον έχει δει ακόμη όλος ο πληθυσμός», προσθέτει με έκδηλη αγωνία. 

Σωτήρης Τσιόδρας: Το προφίλ του ανθρώπου που «κρεμόμαστε» από τα χείλη του

Δύο είναι οι λόγοι που τον κάνουν να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την εικόνα της επιδημίας στη χώρα μας. Ο πρώτος είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα του, ιδίως από ασθενείς που νοσούν χωρίς να έχουν έντονα συμπτώματα και ο δεύτερος είναι η ευπάθεια των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων. Οι δύο αυτοί παράγοντες όπως εξηγεί οδηγούν σε ταχεία αύξηση κρουσμάτων και σε τεράστιο φορτίο για το σύστημα υγείας. 

Ο κ. Τσιόδρας εκτιμά πως τα περίπου 3.000 κρούσματα κορωνοϊού που βρίσκονται διασπαρμένα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 624 έχουν εντοπιστεί, είναι ένας αριθμός διαχειρίσιμος, ο οποίος μπορεί να παραμείνει διαχειρίσιμος, όπως τονίζει, αν τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση. 

Σωτήρης Τσιόδρας: Έψαλε στη Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως

Ο ίδιος πιστεύει στους Έλληνες και ξεκαθαρίζει πως η συστράτευσή τους μπορεί να αντιστρέψει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις που παραπέμπουν στο δράμα που βιώνει η Ιταλία. 

«Όσο περισσότερη συμμόρφωση υπάρχει με τα μέτρα, τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα της επιδημίας στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Τσιόδρας.

«Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν καταλάβει και προσπαθούν, έχουμε πράξει το ανθρωπίνως δυνατό ως επιστήμονες σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας. Εμείς έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, και αυτό καλώ όλους να το σκεφτούν καλά. Θα έχουμε όλοι τη συνείδησή μας ήσυχη στο τέλος αυτής της ιστορίας; Είναι βασικό ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τους Έλληνες και τώρα και μετά. Χρειαζόμαστε στρατιωτικού τύπου μέτρα -να τεθούμε υπό επιτήρηση- όπως αυτά που εφαρμόζονται ήδη στη Γαλλία; Δεν νομίζω πως θα μας άρεσε κάτι τέτοιο και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ομοψυχία στην τήρηση των μέτρων», προσθέτει.

Χρήστος Μάστορας για Σωτήρη Τσιόδρα: «Τα σέβη μου!»

Δηλώνει επίσης αισιόδοξος ότι οι επιστήμονες θα τερματίσουν σύντομα αυτό τον τόσο δύσκολο αγώνα δρόμου για την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για τους ασθενείς με νόσο COVID-19, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα από κάποιες ομάδες επιστημόνων, τα οποία ελέγχουμε και στη δική μας καθημερινή πρακτική».

«Μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα είναι διαθέσιμη μια αρκετά αποτελεσματική θεραπεία της νόσου - θα πρόκειται για διπλό ή τριπλό κοκτέιλ φαρμάκων», λέει ο κ. Τσιόδρας. 

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σημαντικά αποτελέσματα περιμένει ο καθηγητής το επόμενο διάστημα και από άλλες επιστημονικές δράσεις που έχουν δρομολογηθεί, όπως η μελέτη αντισωμάτων για τους ασθενείς που ανάρρωσαν, καθώς και από την εργαστηριακή παρακολούθηση των επαφών επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων που θα αποτυπώσει αδρά την εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top