Σωτήρης Τσιόδρας: Ο πολύτεκνος, ψάλτης που μας ενημερώνει για τον κορωνοϊό

Το βιογραφικό των 27 σελίδων και οι σπουδές στο Χάρβαρντ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των ημερών. Είναι εκείνος που με ψυχραιμία έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της ενημέρωσης των πολιτών για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρας μας. Ήρεμος, μειλίχιος και χαμηλών τόνων προσπαθεί να δώσει την πραγματική εικόνα της κατάστασης χωρίς να σπείρει τον πανικό.

Κορωνοϊός: Μπορεί να επιβιώσει για ώρες στον αέρα

Ποιος όμως είναι ο άνθρωπος από τα χείλη του οποίου κρεμόμαστε κάθε απόγευμα, περιμένοντας ένα θετικό νέο;

Όπως αναφέρει το «Έθνος» είναι λοιμωξιολόγος, με 27 σελίδες βιογραφικό και λαμπρές σπουδές στο Χάρβαρντ. 

Κορωνοϊός: «Τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν σε δύο - τρεις εβδομάδες»

Ο 55χρονος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι πατέρας επτά παιδιών, ψάλτης με μεγάλη εμπειρία στη αντιμετώπιση επιδημιών.

Από αύριο το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ – Ανοικτά και Κυριακή

Από την Αυστραλία στην Ελλάδα και από εκεί στο Χάρβαρντ

Γεννήθηκε το 1965 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, τελείωσε όμως το σχολείο στην Κυψέλη και πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Δύο χρόνια αργότερα πήρε μετεγγραφή ως αριστούχος στη Ιατρική Σχολή Αθήνας. Ολοκλήρωσε με «Άριστα» τον Μάρτιο του 1991. 

Κορωνοϊός: Οι επτά βασικές ερωτήσεις που αφορούν την επαφή με τους άλλους

Ξεκινώντας την ιατρική σταδιοδρομία του, έδωσε συνέντευξη σε 10 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ και τα τρία πρώτα χρόνια εργάστηκε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Albert Einstein. 

Από το 1997 έως το 2001, ήταν εσωτερικός ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard  και ο μοναδικός υποψήφιος προερχόμενος από ξένη χώρα που έγινε δεκτός. 

Κορωνοϊός: Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν

Το 1998 έλαβε τίτλο με το όνομα «Υπότροφος ερευνητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ». Εκεί εκπαιδεύτηκε στην κλινική παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις, το οποίο περιελάμβανε και ασθενείς με πολύπλοκες λοιμώξεις σε έδαφος ανοσοκαταστολής π.χ. από μεταμοσχεύσεις (παγκοσμίως γνωστό κέντρο για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος και μυελού των οστών) ή από AIDS. Το 2001 απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από την ίδια σχολή. 

Έκανε το αγροτικό του στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας και το ολοκλήρωσε το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης προσφέροντας υπηρεσίες υπαίθρου. 

Ένα χρόνο αργότερα υπέβαλε τη διδακτορική διατριβή του στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αναγορεύτηκε διδάκτορας και από τον Δεκέμβριο του 2003 ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα διανύοντας όλες τις βαθμίδες εξέλιξης. 

Έτσι δε θα κολλήσετε κορωνοϊό: 10 + 4 συμβουλές από τον ΙΣΑ

Δραστηριοποιήθηκε ως λοιμωξιολόγος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ των ΗΠΑ, ενώ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης.

Αντιμέτωπος και με το ιό του Δυτικού Νείλου

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει βρεθεί αρκετές φορές στην πρώτη γραμμή. Το 2005 συμμετείχε στην οργάνωση και στον σχεδιασμό αντιμετώπισης πανδημίας γρίπης και στην ολοκλήρωση του Εθνικού σχεδίου Πανδημίας ως μέλος της ομάδας συγγραφής. 

Κικίλιας: «Όλοι πρέπει να επιδείξουμε ατομική και συλλογική ευθύνη»

Συμμετείχε επίσης, ως ειδικός λοιμωξιολόγος σε θέματα δημόσιας υγείας, σε τετραμελείς επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European CDC), οι οποίες επιθεώρησαν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την προετοιμασία για πανδημία γρίπης σε εθνικό επίπεδο (Ιταλία και Ουγγαρία).

Ως λοιμωξιολόγος–σύμβουλος στο ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετείχε ενεργά σε αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων λοιμώξεων αλλά και στην διερεύνηση επιδημιών όπως η επιδημία μυοκαρδίτιδας από εντεροϊούς στην Κρήτη το 2003, η ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στην Λήμνο το 2003, η επιδημία από περιστατικά Σαλμονέλλωσης στο Άργος το 2004, η ψευδοεπιδημία από ύποπτα ανθρώπινα περιστατικά για γρίπη των πουλερικών Η5Ν1 το 2005-2006 καθώς και η πανδημία γρίπης 2009-2010, οι επιδημίες ελονοσίας και Δ. Νείλου το 2010-2012 και η επιδημία λύσσας σε ζώα στην Βόρειο Ελλάδα το 2012-2013.

Ο άνθρωπος Σωτήρης Τσιόδρας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έχει αποδείξει ότι είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος. Όταν μάλιστα δεν ασχολείται με ιούς και επιδημίες είναι μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας και κάθε Κυριακή συνήθιζε να ψέλνει στην εκκλησία της Κηφισιάς, όπου κατοικεί. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top