Κορωνοϊός: «Τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν σε δύο - τρεις εβδομάδες»

Τι λέει στο Star o Θ. Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας

Μετά την ανακοίνωση και του πέμπτου θανάτου στη χώρα μας από τον φονικό κορωνοϊό, δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα για το ποιος «χτυπά» περισσότερο ο ιός. Ο πέμπτος θάνατος που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, αφορά άνδρα ηλικίας 68 ετών και εντοπίστηκε στην Αττική.

Και πέμπτος νεκρός από τον κορωνοϊό - 35 νέα κρούσματα, 387 στο σύνολο

Τις πληροφορίες για τα νέα κρούσματα, το προφίλ των κρουσμάτων και το τί πρέπει να κάνουμε ο καθένας ξεχωριστά για να μην «γονατίσουν» τα νοσοκομεία, εξηγεί ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Κορωνοϊός: Έκκληση από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων για μάσκες

Ποιους «χτυπά» περισσότερο ο κορωνοϊός

Ο ακριβής αριθμών των κρουσμάτων που έχουμε κάθε μέρα, δε έχουν τόσο μεγάλη σημασία σε αυτή τη φάση της επιδημίας, καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αποδώσουν άμεσα, παρά μόνο τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βασιλακόπουλος.

 

Κορωνοϊός: «Τα μέτρα σε πρώτη εκτίμηση αποδίδουν»

«Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα παρατηρήσουμε μια αύξηση τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θυμάτων. Μην απογοητευτείτε, τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν σε δύο με τρεις εβδομάδες από τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Κορωνοϊός: Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν

Αυτό, επισημαίνει, συμβαίνει καθώς όσοι έχουν ήδη «κολλήσει» τον ιό τις προηγούμενες ημέρες θα αρχίσουν τώρα να εκδηλώνουν τη νόσο, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να αυξάνονται.

Θεωρητικά, οποιοσδήποτε έχει νοσήσει μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα μέχρι και μέσα σε 15 ημέρες.

Έτσι δε θα κολλήσετε κορωνοϊό: 10 + 4 συμβουλές από τον ΙΣΑ

Σχετικά με το γεγονός ότι ο κορωνοϊός «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες και με τη συμπεριφορά του ιού, ο κ. Βασιλακόπουλος διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει κάποια επιστημονική ερμηνεία ώστε να εξηγεί για ποιο λόγο οι άνδρες πλήττονται περισσότερο.

Αναφορικά με τα συμπτώματα και τη «συμπεριφορά» του ιού, επισημαίνει ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί σίγουρα, καθώς πρόκειται για μια νέα νόσο και δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες έρευνες που να εξηγούν το πώς αυτή λειτουργεί.

Κορωνοϊός: Πώς να διαχειριστούμε την ψυχολογία του «Μένουμε στο σπίτι»

«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τη συμπεριφορά και τη βαρύτητα που θα εμφανίσει σε κάθε άνθρωπο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ασθενείς την περνάνε εντελώς ασυμπωματικά. Και αυτό είναι «επικίνδυνη» καθώς μπορεί να μην καταλάβουν ότι έχουν κάποιο  σύμπτωμα και να μην αυτοπεριοριστούν, όπως τα παιδιά. Οι περισσότεροι που θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό θα αυτο-ιαθούν, παίρνοντας μόνο αντιπυρετικά. Μην κατακλύζετε τα νοσοκομεία, γιατί θα υπερφορτωθεί  το υγειονομικό σύστημα», τονίζει ο κ. Βασιλακόπουλος.

Κορωνοϊός: Οι επτά βασικές ερωτήσεις που αφορούν την επαφή με τους άλλους

Τηρούμε το «Μένουμε στο σπίτι» και τους κανόνες προσωπικής υγιεινής

Δείτε στο βίντεο όσα ο είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, για τους λόγους που πρέπει να μένουμε στο σπίτι.

Οποιαδήποτε κοινωνική επαφή αυξάνει τον κίνδυνο να διαδοθεί ο κορωνοϊός. Αν επικρατήσει η κοινή λογική δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Αν κάποιος έρθει σπίτι και κρατήσουμε τις αποστάσεις, δεν κινδυνεύουμε να «κολλήσουμε» τον ιό, καθώς δεν μεταδίδεται με τον αέρα.

Κορωνοϊός: Μπορεί να επιβιώσει για ώρες στον αέρα

«Τηρούμε τις αποστάσεις των δύο μέτρων, πλένουμε καλά τα χέρια μας και δεν τα βάζουμε στο πρόσωπο», επισημαίνει ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όσον αφορά την προσωπική υγιεινή, ο καθηγητής επισημαίνει ότι είναι εξίσου σημαντικό να έχει ο καθένας τη δική του πετσέτα να σκουπίζει τα χέρια του ή ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιεί χαρτί κουζίνας το οποίο και θα πετάει αμέσως.

Σχετικά με τον αυτοπεριορισμό και το «Μένουμε στο σπίτι», ο κ. Βασιλακόπουλος διευκρινίζει ότι οι μετακινήσεις πρέπει να περιορίζονται σε ανοιχτούς χώρους, όπως τα χωράφια όπου δεν υπάρχει πολύς κόσμος και δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top