Κορωνοϊός: Κραυγή αγωνίας από τα νησιά

Περιορισμό των μετακινήσεων και αυστηρότερους ελέγχους ζητούν οι δήμαρχοι

Ανησυχία στους νησιώτες προκαλεί η σταδιακή εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι λόγω των ήδη ακατάλληλων υποδομών υγείας, φοβούνται ότι αν νοσήσουν θα μείνουν αβοήθητοι. Ο ένας μετά τον άλλον οι δήμαρχοι των νησιών της χώρας ζητούν από την πολιτεία να βάλει ένα μέτρο στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και να εντείνει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες, ως μέτρο πρόληψης κατά της διάδοσης του κορωνοϊού

Στην ακριτική Τήλο με τους 500 μόνιμους κατοίκους, το 80% αυτών ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». 

«Δεν υπάρχουν μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Δεν μπορούμε να βρούμε ούτε από το εμπόριο για να προφυλαχθούμε», είπε στο star.gr η δήμαρχος του νησιού. Όπως σημείωσε η Μαρία Καμμά «στο ιατρείο του νησιού υπηρετούν ένας ανειδίκευτος γιατρός και 2 νοσηλευτές, γεγονός που επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων». 

Υγιές το μωράκι που γεννήθηκε από γυναίκα με κορωνοϊό

Περνούν την καραντίνα στα νησιά και τα εξοχικά τους

Φρένο στην ασύστολη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών ζητά και η δήμαρχος Σίφνου μιλώντας στο star.gr. «Την τελευταία εβδομάδα έχει έρθει στο νησί ένας ασυνήθιστος αριθμός ανθρώπων. Πρόκειται για συμπατριώτες μας που ζουν μόνιμα στην Αθήνα, αλλά και τουρίστες όπως Ιταλοί και Γάλλοι των οποίων όμως η παρουσία δεν εξηγείται αυτή την περίοδο», είπε η Μαρία Ναδάλη.

Όπως πρόσθεσε μαζί με τους δημάρχους των δυτικών κυκλάδων Μήλου, Κιμώλου, Κύθνου και Σερίφου, αιτούνται από τις αρχές να μειώσουν τα ακτοπλοικά δρομολόγια. Παράλληλα, ζητούν να κινηθούν διαδικασίες ειδικά για τα μικρά  νησιά, που αφορούν στην ταυτοποίηση ύποπτων κρουσμάτων, αλλά και τη μεταφορά ασθενών αν χρειαστεί να διακομισθούν σε νοσοκομείο αναφοράς. 

«Η αγωνία μας είναι μεγαλύτερη στα μικρά νησιά που οι δομές είναι ακατάλληλες για την αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού», πρόσθεσε και σημείωσε τις ελλείψεις σε μάσκες και αντισηπτικά.

Απέτυχε η πρώτη δοκιμή θεραπείας για τον κορωνοϊό

Aκούστε τι δήλωσε στο star.gr η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη

«Απομόνωση» ζητά ο Δήμαρχος Σκιάθου

Αυστηρότερα μέτρα πρόληψης για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού ζητά ο δήμαρχος Σκιάθος. Με επιστολή του στα συναρμόδια υπουργεία, αιτείται την προληπτική απομόνωση του νησιού, για όσο διάστημα βρίσκεται σε ισχύ η σχετική ΠΝΠ. 

«Τις τελευταίες 15 ημέρες καταγράφεται μια αύξηση των επισκεπτών. Πρόκειται κυρίως για πολίτες της ΕΕ. Περίπου 150 άτομα έφτασαν, ανάμεσά τους και Ιταλοί από το Μιλάνο, οι οποίοι κυκλοφορούν ασύστολα στο νησί αναζητώντας χώρο για να ανοίξουν επιχείρηση ενόψει του Καλοκαιριού» είπε στο star.gr ο Θοδωρής Τζούμας.

Όπως πρόσθεσε, «είμαστε ανοχύρωτοι στον κορωνοϊό, το κέντρο υγείας είναι υποστελεχωμένο και υπολειτουργεί».

Ερωτώμενος για τις ελλείψεις σε ιατρικό υλικό σημείωσε ότι η αγορά έχει «στερέψει» από μάσκες και αντισηπτικά αναφέροντας ότι ο δήμος προμήθευσε περίπου 70 άπορες οικογένειες με απολυμαντικά και αντισηπτικά.

Κορωνοϊός: Δεν έχει γίνει ακόμα η κηδεία του πρώτου θύματος του ιού

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δήμαρχος Κυθήρων, ο οποίος με έγγραφό του ζητά από τις ναυτιλιακές εταιρείες να μειώσουν στο μισό τα ακτοπλοϊκά τους δρομολόγια. 

Με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Ευστράτιος Χαρχαλάκης ζήτησε επίσης από τους νησιώτες που διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα, να μην έρχονται στο νησί εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, σημειώνοντας ότι «δεν είναι περίοδος διακοπών, ούτε κοινωνικών συναναστροφών» καθώς και ότι σε περίπτωση σοβαρών περιστατικών, θα χρειαστούν αεροδιακομιδές».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top