Κορωνοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν το τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Το τεστ μπορεί να μην ανιχνεύσει τον κορωνοϊό, αν είναι σε φάση επώασης

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για τον κορωνοϊό και το τεστ ανίχνευσής του έδωσε χθες κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Γεωργιάδης: Κανένας πανικός για τα σούπερ μάρκετ, υπάρχει επάρκεια

Όπως είπε, ο ΕΟΔΥ ενημερώνεται για τα θετικά αποτελέσματα από τα ιδιωτικά κέντρα εξέτασης και τόνισε πως είναι σημαντικό ο κόσμος να μην πηγαίνει στο νοσοκομείο, αλλά να ενημερώνεται πρώτα τηλεφωνικά από τον ΕΟΔΥ και από τον θεράποντα ιατρό του. 

Προσοχή: Μεγάλη εστία μικροβίων τα κινητά- Πώς να τα απολυμάνετε σωστά

Επιστήμονες επισημαίνουν μάλιστα πως το τεστ δεν είναι απαραίτητο για περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα. Διευκρινίζουν ακόμα πως το τεστ μπορεί να βγει αρνητικό, αν ο ιός βρίσκεται στη φάση της επώασης. 

Ο κ. Τσιόδρας, υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να γίνει αφορμή αυτός ο ιός για αισχροκέρδεια σε βάρος ανθρώπων, οι οποίοι νομίζουν ότι είναι αρνητικοί, ενώ είναι στο χρόνο επώασης της νόσου».

ΟΑΣΑ: «Πληρώνετε με κάρτες παρά με χαρτονομίσματα στα εκδοτήρια»

«Αν έχεις αρνητικό τεστ σήμερα, δε σημαίνει ότι δε θα έχεις τη νόσο αύριο. Κανένα τεστ αυτή τη στιγμή στον χρόνο επώασης δε σου δίνει πρόβλεψη για το αν θα κολλήσεις ή όχι. Αυτό που σου δίνει πρόβλεψη είναι το να τηρείς τα μέτρα υγιεινής και να προφυλάσσεις τον εαυτό σου με τα κατάλληλα μέρα πρόληψης», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Πόσο κοστίζει το τεστ

Το τεστ για τον νέο κορωνοϊό κοστίζει από 120 ευρώ έως και 300 ευρώ. Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση. Στην καλύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα μπορεί να βγει σε 5-6 ώρες, ενώ δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις 7 ώρες.

«Μένουμε σπίτι»: Η νέα καμπάνια του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό

Τι πρέπει να κάνετε για να υποβληθείτε στο τεστ

Η διαδικασία για να υποβληθεί κανείς σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι η ακόλουθη:

 • Καλείτε τον ΕΟΔΥ (1135 & 210-5212504) και αναφέρετε ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών και τυχόν ανησυχητική συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, αρθραλγία, μυαλγία, κ.α.) και λαμβάνετε τις σχετικές οδηγίες για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς:
 1. 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
 2. 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
 3. 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
 4. 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
 5. 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
 6. 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
 7. Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
 8. Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»
 9. Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
 • Το ληφθέν δείγμα σε περίπτωση που αξιολογηθείτε ως ύποπτο κρούσμα για κορωνοϊό, αποστέλλεται σε ένα από τα εργαστήρια αναφοράς, που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Παστέρ και σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΠΓΝΠ στο Ρίο, Νοσοκομείο «Αττικόν» και ΠΓΝΘ στη Λάρισα. Η επεξεργασία των δειγμάτων γίνεται κατά προτεραιότητα, ώστε να εκδοθεί το αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν.

Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία και να υποβληθείτε στο τεστ και σε ιατρική εξέταση, καλύπτοντας το κόστος μόνοι σας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top