Κορωνοϊός: Τρία νέα ύποπτα κρούσματα στην Πάτρα

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του ιού

Σε δύο άξονες κινείται η στρατηγική του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 που θα εμφανιστούν στη χώρα μας. Ο πρώτος είναι η έγκαιρη προετοιμασία και ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού και ο δεύτερο η σωστή ενημέρωση των πολιτών για την αποφυγή του πανικού. Σήμερα αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 40χρονου, ο οποίος εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού στην Πάτρα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως εντοπίστηκαν άλλα τρία ύποπτα κρούσματα στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Έβδομος νεκρός από τον κορωνοϊό στην Ιταλία

Κορωνοϊός: Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως μετά τα κρούσματα κορωνοϊού στη γειτονική Ιταλία, αυξάνονται οι πιθανότητες να φτάσει ο ιός και στη χώρα μας. 

Ύποπτο κρούσμα για κορωνοϊό στην Πάτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συμμετείχαν ειδικοί λοιμοξιολόγοι και αναπτύχθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να εκτυλιχθούν μετά την εμφάνιση ενός κρούσματος και της μετάδοσης του ιού. 

Ιταλία: Άδεια τα ράφια λόγω φόβου του κορωνοϊού

Αναπτύχθηκαν επίσης οι δράσεις που απαιτούνται, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να φτάσει ο COVID-19 στην Ελλάδα. Στη σύσκεψη συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας του London School Of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. 

Παγκόσμιος συναγερμός μετά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία

Ήδη από τον Ιανουάριο έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος, με την ανακοίνωση των 13 νοσοκομείων αναφοράς. 

Κικίλιας: Αυξάνεται η πιθανότητα για κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Επίσης, υπήρξε συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινή προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών μασκών, αν αυτό στο μέλλον απαιτηθεί. 

Οι επιστήμονες τόνισαν ακόμα πως δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης των μαθητών που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφθεί πληγείσες περιοχές. 

Κορωνοϊός: Επιστρέφουν οι Έλληνες μαθητές από την Ιταλία

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Κορωνοϊός: Πώς θα προστατευθούμε από τον ιό

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συζήτησε εκτενώς στη χθεσινή σύσκεψη και ποια άλλα μέτρα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη θωράκιση της χώρας από τον κορωνοϊό. 

Αυτές είναι οι οδηγίες για την προστασία από τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα μέτρα αυτά αφορούν σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Κορωνοϊός: Συστήνουν ψυχραιμία οι ειδικοί επιστήμονες

Παράλληλα, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται και σήμερα σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Αυτό το οποίο συστήνουν με κάθε ευκαιρία επιστήμονες και κυβέρνηση είναι η επίδειξη ψυχραιμίας από όλους και επιμένουν στην σωστή ενημέρωση των πολιτών. 

Ήδη χθες το βράδυ προβλήθηκε τηλεοπτικό σποτ του υπουργείου για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει και μπορούν να λάβουν όλοι. Η καμπάνια θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ καθηγητές ιατρικής έχουν αναλάβει να παράσχουν κάθε πληροφόρηση για τον ιό και το μέγεθος της επικινδυνότητας. 

Τέλος, τόσο η διυπουργική Επιτροπή όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων αποφάσισαν ότι δε χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθότι κάποιος μπορεί να είναι φορέας του ιού δίχως να έχει εκδηλωθεί η νόσος.

Κορωνοϊός: Τρία νέα ύποπτα κρούσματα στην Πάτρα

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα από τις αιματολογικές εξετάσεις του 40χρονου που νοσηλεύεται στην Πάτρα με ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας ταξίδεψε από την Γερμανία, μέσω Ιταλίας με πλοίο για την Ελλάδα, πήγε σε ιδιωτικό νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης και από εκεί κρίθηκε πως έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Ρίου.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στην διάρκεια της νύχτας υπήρξαν άλλα τρία ύποπτα δείγματα για κορωνοϊό. Σύμφωνα με το κανάλι, μία Γαλλίδα και δύο ακόμη άτομα, μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας με συμπτώματα υψηλού πυρετού, όμως ο διοικητής υγειονομικής της περιφέρειας, είπε πως δεν φαίνεται να έχουν συμπτώματα που να παραπέμπουν στην επιδημία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top