Νεκρό βρέφος Ζωγράφου: Έντονες αντιδράσεις για το «βιαστικό» πόρισμα

Δημόσια συγγνώμη ζητούν οι γονείς του μωρού

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το αρχικό πόρισμα του ιατροδικαστή, Σ. Μπουζιάνη, ο οποίος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είχε κάνει λόγο για βαριά σεξουαλική κακοποίηση του 11 μηνών βρέφους που μεταφέρθηκε νεκρό στο Παίδων την περασμένη Κυριακή. 

Ανατροπή!Δεν κακοποιήθηκε το νεκρό βρέφος-Πατέρας:Δε θέλω να μηνύσω κανέναν

Η δήλωση αυτή όμως ανατράπηκε από την επίσημη έκθεση νεκροτομής, η οποία υποβλήθηκε γραπτώς χθες το μεσημέρι στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, που δεν αναφέρει πουθενά για σεξουαλική κακοποίηση του άτυχου βρέφους. 

Αντίθετα αναφέρει ότι από τη νεκροτομή παρατηρήθηκαν στην πρωκτική και περιπτωκτική περιοχή του βρέφους σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος οργάνου. 

Νεκρό βρέφος Ζωγράφου: Θρίλερ με τα ευρήματα κακοποίησης

Αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση σημείωναν πως τα ευρήματα είναι απόλυτα συμβατά με τη θεραπεία που δεχόταν το βρέφος, η οποία χορηγούταν με υποκλυσμό, λόγω των συχνών κρίσεων επιληψίας από σοβαρό πρόβλημα μικροκεφαλίας, από την οποία έπασχε. Αυτό επιβεβαίωνε χθες και ο θεράπων ιατρός. 

Ελεύθεροι ο πατέρας και ο ξάδελφος του βρέφους

Μετά από την εξέλιξη αυτή ο πατέρας του μωρού και ο ξάδελφός του, οι οποίοι από την αρχή ήταν συνεργάσιμοι με τις αρχές, αφέθηκαν ελεύθεροι από την ασφάλεια, όπου παρέμεναν με δική τους θέληση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. 

Βρέφος Ζωγράφου: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι γονείς του 11μηνου κοριτσιού

Πατέρας βρέφους: «Ευτυχώς έλαμψε η αλήθεια»

Δικαιωμένος από την εξέλιξη της υπόθεσης δήλωσε ο πατέρας του μικρού κοριτσιού, ο οποίος τόνισε ότι δε θα υποβάλει μήνυση εναντίον του ιατροδικαστή, αρκεί εκείνος να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τη βιασύνη που επέδειξε στο να βγάλει τα συμπεράσματά του. 

«Δόξα τον Αλλάχ η αλήθεια έλαμψε. Για εμένα ήταν διπλό το χτύπημα, γιατί από τη μια έχασα το παιδί μου και από την άλλη έπρεπε να αποδείξω ότι δεν είμαι βιαστής. Ο Μωάμεθ λέει πως αν κάποιος σε υποτιμήσει ή καταφερθεί εναντίον σου μην αντιδράσεις γρήγορα. Πρέπει πρώτα να καταλάβεις ποιος είναι και να δράσεις ψύχραιμα», είπε ο πατέρας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. 

Τόνισε μάλιστα ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, ωστόσο κάποιοι έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα. 

Πρόεδρος Ιατροδικαστικής Εταιρείας: «Βιαστικό το πρώτο πόρισμα – Πιθανή πειθαρχική ποινή»

Για βιαστικό πρώτο πόρισμα έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Δρ. Γρηγόρης Λέων, ο οποίος σημείωσε πως «δεν τηρήθηκαν οι κανόνες και το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 πρόσθεσε πως έγινε μια «βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση» από τον ιατροδικαστή που εξέτασε τη σορό του βρέφους και εξήγησε ότι «αν κριθεί ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να υπάρξει πειθαρχική ποινή. 

«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης. Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό. Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια. Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, όταν ο πατέρας μετέφερε το 11 μηνών βρέφος στο νοσοκομείο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Αρχικά, μακροσκοπικά, ο ιατροδικαστής εντόπισε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης, όμως γιατροί ανέφεραν πως οι αλλοιώσεις που παρατηρήθηκαν μπορεί να προέρχονταν από την πάθηση από την οποία έπασχε το βρέφος. 

Τη Δευτέρα οι ιατροδικαστές, μετά την νεκροψία – νεκροτομή, δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως εντοπίστηκαν σημάδια κακοποίησης που παραπέμπουν σε σεξουαλική κακοποίηση παρά φύσιν. Τόνισαν επίσης ότι τα αίτια θανάτου ήταν απροσδιόριστα και πως αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις. 

Η μητέρα από την πρώτη στιγμή τόνιζε στους αστυνομικούς πως χορηγούταν στο παιδί της αγωγή με υπόθετα και πως της έκανε αρκετά συχνά κλύσμα. Ο σύζυγός της και ο ξάδελφός του παρέμεναν με τη θέλησή τους στην ασφάλεια μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, ενώ κανείς δεν είχε υποπέσει σε αντιφάσεις. 

Τελικά η επίσημη έκθεση νεκροτομής δεν ανέφερε πουθενά σεξουαλική κακοποίηση, αλλά ότι στην πρωκτική και περιπρωκτική περιοχή του βρέφους παρατηρήθηκαν σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος οργάνου. 

Αυτό, όπως λένε οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, είναι απόλυτα συμβατό με τη θεραπεία με υποκλυσμό που γινόταν στο μωράκι.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top