Ελληνικό Πρωινό: Τι περιέχει και πώς έχει γίνει «μόδα»

Το star.gr σας φέρνει στο πιάτο σας πρωινό από την... Ελλάδα

O Στράτος Ιωσηφέλλης chef μαζί με την Σίσσυ Αγγελοπούλου

Το ελληνικό πρωινό έχει ως βάση του τη μεσογειακή διατροφή, τους καρπούς που παράγει ο κάθε τόπος της Ελλάδας και πάνω από όλα τη γαστρονομική μας κουλτούρα.

Τι περιλαμβάνει το Ελληνικό Πρωινό

Ψωμί, παξιμάδια, ελαιόλαδο και ελιές, γιαούρτι, μέλι και φρέσκα φρούτα αποτελούν ορισμένα από τα προϊόντα, που, είτε μεμονωμένα είτε ως συστατικά σε παραδοσιακές συνταγές, συνθέτουν ένα «ελληνικό πρωινό». 

Ο σεφ Στράτος Ιωσηφέλλης μαγειρεύει Ελληνικό Πρωινό

Τοπικές Λιχουδιές: Κάθε περιοχή βάζει τη δική της πινελιά στο ελληνικό πρωινό: γραβιέρα από τη Νάξο και ξυνοτύρι από τη Μύκονο, ντοματάκια Σαντορίνης, μακεδονίτικες πίτες, λάδι από τις εύφορες πεδιάδες της Μεσσηνίας, τραχανάς από τον θεσσαλικό κάμπο.

Το γλυκό από τη Λέσβο που κάνει το τέλειο ελληνικό πρωινό!

Οι Ελληνικές Υπερτροφές: Superfoods που παράγονται στην εύφορη ελληνική γη, όπως ρίγανη, μαστίχα Χίου, Κρητικό σταμναγκάθι, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, κρόκος Κοζάνης, δίκταμο, αμύγδαλο, προσφέρουν βιταμίνες κι έχουν μαγικές ιδιότητες, προσφέροντας από αντιγήρανση και τόνωση μέχρι αποτοξίνωση και προστασία από σοβαρές ασθένειες.

Ελληνικές Πίτες: Οι πίτες είναι ένα άλλο αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας. Σε άλλες περιοχές, όπως τη Σκόπελο και την Κοζάνη τις κάνουν στριφτές, σε άλλες ανοιχτές, αλλού γλυκές και αλλού αλμυρές. Η γέμιση ποικίλει, ενώ η μυρωδιά τους όταν βγαίνουν από το φούρνο μας μεταφέρουν στα παιδικά μας χρόνια, που περνούσαμε στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού.

Ελληνικές πίτες

Καφές: Και τι θα ήταν το πρωινό χωρίς τον… εθνικό μας καφέ; Τον φραπέ. Η συνταγή του απλή και η ανακάλυψή του τυχαία.  Όλοι ξέρουμε πώς να φτιάξουμε τον πιο απλό καφέ (στιγμιαίος με νερό και πάγο -συνοδεύεται και με ζάχαρη ή και γάλα για τους μερακλήδες) με τον χαρακτηριστικό αφρό από πάνω, που όταν δοκιμάζουν οι ξένοι τουρίστες, μαθαίνουν αμέσως και να τον ζητούν στις καφετέριες. Οι φήμες θέλουν να επινοήθηκε για πρώτη φορά το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από Έλληνα υπάλληλο στο περίπτερο διεθνούς εταιρίας καφέ, που δεν έβρισκε ζεστό νερό για να φτιάξει τον πρωινό καφέ του.

Πώς ξεκίνησε το «Ελληνικό Πρωινό»

Κάπως έτσι, το Ελληνικό Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σκέφτηκε να συνδέσει τον γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας με την εμπειρία του επισκέπτη των ξενοδοχείων μέσα από το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό».

«Σκοπός του «Ελληνικού Πρωϊνού» είναι να αποτελέσει ένα μοναδικό βιώσιμο γαστρονομικό προϊόν πολιτισμικού ενδιαφέροντος, που συνδέει τον γαστρονομικό πολιτισμό της χώρας μας, με την εμπειρία του επισκέπτη των ξενοδοχειακών καταλυμάτων», είπε στο star.gr η υπεύθυνη του προγράμματος Σίσσυ Αγγελοπούλου σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε για την πρωτοβουλία.

Έκθεση για το Ελληνικό Πρωινό

Τοπικά Προϊόντα

Το πρόγραμμα στοχεύει στο να ξεχωρίσει προϊόντα και σπεσιαλιτέ από την κάθε περιοχή.

Όπως είπε στο star.gr ο Άγγελος Καλλίας, πρόεδρος Ξενοδόχων Νομού Δράμας, «η Δράμα είναι ιδιαίτερα γνωστή για τον οίνο της, αυτό βοήθησε να αναδειχθεί γαστρονομικά η περιοχή και να γίνουν γνωστά προϊόντα όπως το κασέρι, οι χυλοπίτες, αλλά και το μέλι».

Στην Ικαρία, μια παρέα νέων πήρε λίγη από την... τρέλα του νησιού κι έφτιαξε τη δική της μπύρα. Μια μπύρα καμωμένη με νερό από τις φυσικές πηγές της Ικαρίας, απαστερίωτη, χωρίς συντηρητικά.

Μπύρα από την Ικαρία

Μπύρα από την Ικαρία

Όπως μας είπε μία εκ των δημιουργών της Ικαριώτισσας, η Ειρήνη Κουλουλία, «σκοπός τους είναι να παράγουν όσα περισσότερα και πρωτότυπα είδη μπύρας μπορούν, αλλά και να μεγαλώσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τα νησιά. Ήδη δοκιμάζουν νέες συνταγές, ενώ το  ζυθοποιείο τους στον Φάρο Ικαρίας ανοίγει τις πόρτες του στους κατοίκους του νησιού, αλλά και στους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο».

Να σημειωθεί ότι 1.200 ξενοδοχεία έχουν υιοθετήσει το «Ελληνικό πρωινό» στην κουζίνα τους, ενώ τοπικά προϊόντα όπως είναι οι πίτες, το κατσικάκι και το προβατάκι, ο τραχανάς αλλά και τα χιλιάδες βότανα και χόρτα έχουν γίνει ευρέως γνωστά στους τουρίστες από το εξωτερικό, που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top