«Dark Tourism»: Τέσσερις προορισμοί στην Ελλάδα

Η εναλλακτική μορφή τουρισμού που κερδίζει διαρκώς υποστηρικτές

Η Σπιναλόγκα
Φωτογραφία: Η Σπιναλόγκα / Eurokinissi

Ο «σκοτεινός τουρισμός» ή «dark tourism», όπως είναι παγκοσμίως γνωστός, είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που κερδίζει συνεχώς πρόσφορο έδαφος. Αυτή η μορφή τουρισμού σχετίζεται με την επίσκεψη και περιήγηση σε περιοχές δραματικά φορτισμένες, όπου η ανθρώπινη εμπειρία συνδέεται με την καταστροφή, τον θάνατο, τη φρίκη, το μαρτύριο ή το πένθος.

National Geographic: Οι 25 πιο συναρπαστικοί προορισμοί για το 2020

Στον ιδιόμορφο αυτό τουρισμό επιχειρεί να εισέλθει και η χώρα μας, καθώς κουβαλά μια βαριά ιστορία, με πολλά καταστροφικά γεγονότα και πολέμους που άφησαν πίσω τους πρόσφορο έδαφος για τον «σκοτεινό τουρισμό».

Dark Tourism στα Κερδύλια Σερρών

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε η πρώτη ελληνική εξόρμηση «dark τουρισμού» στα Άνω και Κάτω Κερδύλια Σερρών, σε έναν τόπο όπου το 1941 βίωσε τη μανία των Ναζί. Στις 17 Οκτωβρίου 1941, οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 234 άνδρες ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των κατοίκων.

Ομαδικός τάφος στα Καρδύλια Σερρών. Φωτογραφία: serreslife.gr

Η μαζική αυτή εκτέλεση ήταν η πρώτη στην ηπειρωτική Ελλάδα και έκτοτε το χωριό δεν κατοικήθηκε ξανά. Ωστόσο, είναι η μοναδική ελληνική περίπτωση που αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο μνήμης.

Οι συμμετέχοντες στη δράση περιηγήθηκαν στα ερείπια των χωριών και τους τόπους όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους κατοίκους, καθώς και στα μέρη του χωριού όπου οι ντόπιοι ζούσαν την καθημερινότητά τους πριν τη μεγάλη καταστροφή.

Ό,τι απέμεινε από τη μαζική σφαή στα Καρδύλια Σερρών. Φωτογραφία: serreslife.gr

Άλλοι ιδανικοί Ελληνικοί προορισμοί για dark τουρισμό

Η Σπιναλόγκα στην Κρήτη θεωρείται ένας ιδανικός προορισμός για το συγκεκριμένο τουρισμό, καθώς οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν από κοντά την πραγματικότητα των εξορισμένων από την κοινωνία λεπρών, του 20ου αιώνα.

Η πολιτεία της Σπιναλόγκα στην Κρήτη. Φωτογραφία: intime news

Άλλα παραδείγματα αποτελούν το Συμμαχικό Βρετανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Δοϊράνης και το γαλλικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη.

Τα ελληνικά παραδείγματα σκοτεινού τουρισμού θα μπορούσαν να προσεγγίσουν πολλούς λάτρεις του είδους και να «ακολουθήσουν» διεθνή και μεγαλειώδη παραδείγματα, όπως το μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία, το Κολοσσαίο της Ρώμης ή το Ground Zero για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top