Φοιτητές του ΕΜΠ στις καλύτερες ομάδες αεροδιαστημικής στον κόσμο

Κατέκτησαν την 4η θέση σε διαγωνισμό της ΝΑΣΑ

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η Ελληνική ομάδα διαστημικής White Noise του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), στον ετήσιο εκπαιδευτικό διαγωνισμό προσομοίωσης πραγματικών δορυφόρων CanSat. Ο ετήσιος διαγωνισμός διοργανώθηκε στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Ιουνίου από την American Astronautical Society (AAS) και την υποστήριξη της ΝΑSΑ

Σε Camp της NASA δύο Έλληνες μαθητές

Η ομάδα White Noise ήταν η πρώτη Ελληνική ομάδα που κατάφερε να πάρει το εισιτήριο συμμετοχής στα τελικά του CanSat στις ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν κάθε χρόνο οι καλύτερες φοιτητικές ομάδες αεροδιαστημικής κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού η White Noise, με σκορ 94,756%,κατέκτησε την 4η θέση ανάμεσα σε 93 ομάδες στην πρώτη της αυτή συμμετοχή.

O πρώτος γυναικείος περίπατος στο φεγγάρι – Kοχ και Μέιρ έγραψαν ιστορία

Τι είναι η ομάδα White Noise 

Η φοιτητική ομάδα διαστημικής White Noise ιδρύθηκε το 2017, αποτελείται συνολικά από 16 μέλη και συμμετέχουν, υπό την αιγίδα του ΕΜΠ, σε διαγωνισμούς διαστημικής μηχανικής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εφαρμόζοντας τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις σε καινοτόμες κατασκευές.

Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές Νεοκλή Βαϊνδηρλή, Δημήτρη Μπράλιο, Ιάσονα Νικολάου, Μάριο Παπαχρήστου, Γιώργο Ραπακούλια, Μιλτιάδη Στούρα, Χαρίτωνα Χαριτωνίδη και Γιάννη Χριστοδούλου. Έξι από τα μέλη της είναι φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και δύο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Ο Έλληνας επιστήμονας της ΝΑSA που έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι!

Το όραμα της White Noise είναι να καθιερωθεί ως ομάδα αεροδιαστημικής του ΕΜΠ και να διευρύνει την επιστημονική της δράση σε ερευνητικά προγράμματα και έργα που θα ενισχύσουν συνολικά τον τομέα της αεροδιαστημικής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΕΜΠ, η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του μικροδορυφόρου της ομάδας White Noise για τον διαγωνισμό διήρκεσαν περίπου 10 μήνες και έγιναν με την επιστημονική και οικονομική υποστήριξη των Σχολών του ΕΜΠ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ). 

Ο Πρύτανης  του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητής κ. Ιωάννης  Γκόλιας, συνεχάρη τα μέλη της ομάδας για την σημαντική διεθνή επιστημονική τους επιτυχία, που κάνει το ΕΜΠ να αισθάνεται υπερήφανο για τους φοιτητές του και δήλωσε ότι «Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την συμμετοχή του ΕΜΠ στον παγκόσμιο διαγωνισμό CanSat. Η διάκριση αυτή στην περιοχή της αεροδιαστημικής μας γεμίζει αισιοδοξία και αντανακλά το κορυφαίο επίπεδο σπουδών και έρευνας στο ΕΜΠ που είναι σταθερά προσανατολισμένο στην έρευνα και εκπαίδευση στην αιχμή της τεχνολογίας».

Το ρόβερ της ΝΑSA ανίχνευσε στον Άρη μεγάλη ποσότητα μεθανίου

Τι είναι ο διαγωνισμός CanSat

Ομάδες φοιτητών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο καλούνται να σχεδιάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού και για αυτό τον λόγο ο διαγωνισμός ονομάζεται CanSat.

Η διαδικασία συμμετοχής είναι πολύ συγκεκριμένη, απαιτητική και αποτελείται από διαφορετικά στάδια. Οι δορυφόροι που προκρίνονται στον τελικό γύρο εκτοξεύονται με πύραυλο και κατά την προσγείωσή τους εκτελούν μία προκαθορισμένη αποστολή.

Η αποστολή προβλέπει ο δορυφόρος να φτάσει σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και στη συνέχεια να πέσει χωρίς αλεξίπτωτο, κατακόρυφα και σε σταθερή τροχιά. Tο εγχείρημα πρέπει να καταγράφεται μέσω βίντεο σταθερής εικόνας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top