Τι αλλάζει στις εφημερίες των νοσοκομείων

Έρχονται αλλαγές στο σύστημα υγείας

Δείτε το ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου για το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δώσει ένα τέλος στην πολύωρη αναμονή των ασθενών, σχεδιάζει να προσαρμόσει το πρόγραμμα των εφημεριών με βάση το νέο ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ.

Για τον «Ευαγγελισμό», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, ήδη ανακοίνωσε διεύρυνση του χώρου των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών), ενώ αλλαγές που θα αφορούν στην αναδιοργάνωση των εφημεριών αναμένονται και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. 

Κικίλιας: SMS θα υπενθυμίζει στους πολίτες να κάνουν προληπτικές εξετάσεις

Οι αλλαγές κινούνται σε τρεις άξονες: χωροταξικές, όπου απαιτείται, καλύτερος καταμερισμός του ιατρικού και λοιπού προσωπικού τις ημέρες και τις ώρες εφημερίας και διασύνδεση των ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στον «Ευαγγελισμό». Εκεί ανακοίνωσε τη χωροταξική αλλαγή του ισογείου, το οποίο μετατρέπεται στο σύνολό του σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

«Έσβησε» 63χρονος αναμένοντας στη λίστα κρεβάτι σε ΜΕΘ

Μια πρωτοβουλία που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στη λειτουργία των εφημεριών και στην καλύτερη φροντίδα των ασθενών.

Οι τρεις βασικοί άξονες αλλαγών στο ΕΣΥ

Οι εφημερίες είναι από τις πρώτες προτεραιότητες στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας της Αριστοτέλους, όσον αφορά στο… «ξαναστήσιμο» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

1. Οι χωροταξικές αλλαγές είναι ο πρώτος από τους τρεις άξονες των βελτιώσεων που σχεδιάζονται. Το παράδειγμα του «Ευαγγελισμού», όπου θα γίνει διεύρυνση του χώρου των Επειγόντων, θα ακολουθηθεί και για άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Για τον «Ευαγγελισμό», μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε από το παρελθόν έτοιμη αρχιτεκτονική μελέτη για τη διεύρυνση του χώρου των ΤΕΠ.

«Έφοδος» Κικίλια τα μεσάνυχτα στον Ευαγγελισμό

2. Ο δεύτερος άξονας είναι ο πιο σωστός καταμερισμός του προσωπικού και των βαρδιών. Διαπιστώνεται σε κάποιες περιπτώσεις ανισορροπία του αριθμού των γιατρών τις βραδινές ώρες σε σχέση με τις πρωινές.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών στη διάρκεια εφημερίας, βέβαια, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ενίσχυση με προσωπικό, καθώς καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις. Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), την ημέρα επίσκεψης του κ. Κικίλια στο «Σωτηρία» εφημέρευαν δύο πνευμονολογικές κλινικές, αλλά μετά τις 8 το βράδυ η μία εκ των δύο παρέδωσε την εφημερία στην άλλη, με αποτέλεσμα να εφημερεύει μόλις μία και στην αναμονή των ΤΕΠ να βρίσκονται 150 ασθενείς.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από προσχολική ηλικία από το 2020

3. Ο τρίτος άξονας των αλλαγών για την εφημέρευση των νοσοκομείων είναι η πιο αποτελεσματική διασύνδεση του ΕΚΑΒ με τα Επείγοντα. Η επιχειρησιακή διασύνδεση υπάρχει και σήμερα, ωστόσο μετά τη συνένωση του ΕΚΑΒ με το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) η ενημέρωση για εφημερεύουσες κλινικές ώστε να μεταφέρει το ΕΚΑΒ ασθενείς είναι πιο άμεση. Με ασθενοφόρα, πάντως, προσέρχεται το 17%-20% των ασθενών που φτάνουν στα ΤΕΠ.

Το μεγαλύτερο μέρος του προσερχόμενου κόσμου στα Επείγοντα είναι ασθενείς που πάνε μόνοι τους ή μεταφέρονται από συγγενείς. Ο αριθμός των ασθενών είναι πολύ μεγάλος και συγκεκριμένα νοσοκομεία «φρακάρουν». Για αυτό εξετάζεται να αλλάξει ο τρόπος εφημέρευσης των νοσοκομείων. Ένα από τα σενάρια που μελετάται είναι να διατηρηθεί το σύστημα της γενικής εφημερίας ανά τέσσερις ημέρες, αλλά να γίνει ανακατανομή των νοσοκομείων που εφημερεύουν μαζί.

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τους διοικητές των νοσοκομείων

Να αλλάξουν, δηλαδή, οι ομάδες εφημέρευσης. Αυτό, παρόλο που δεν έχει κανένα κόστος, εκτιμάται ότι θα φέρει ελάχιστες έως και μηδενικές βελτιώσεις. Άλλο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να καθιερωθεί γενική εφημερία ανά τρεις ημέρες.

Το πιο αποτελεσματικό, όμως, σενάριο που εξετάζεται είναι η αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ, τα οποία θα λειτουργούν 24 ώρες καθημερινά και θα έχουν δικό τους προσωπικό. Η έννοια της εφημερίας θα υφίσταται στα νοσοκομεία για τις κλινικές.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top