Δρομοκαϊτειο: 21χρονος με αυτισμό ζει 1,5 χρόνο δεμένος στο κρεβάτι

Εικόνες ντροπής - Τι καταγγέλλει η μητέρα του

Εικόνες ντροπής ενός 21χρονου ψυχικά ασθενή με αυτισμό ο οποίος εδώ και ενάμιση χρόνο παραμένει δεμένος με ιμάντες σε ένα κρεβάτι, στο Δρομοκαΐτειο, αποκαλύπτει σήμερα το star.gr.

Τα στιγμιότυπα αποτελούν ζωντανή απόδειξη της απόλυτης απαξίωσης στην οποία έχει περιέλθει η ψυχική υγεία και περίθαλψη των ασθενών στη χώρα μας, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας και τον εξευτελισμό των ασθενών. 

Μία ακόμα ένδειξη των συνεπειών των χρόνιων παθογενειών του ΕΣΥ, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την απουσία κατάλληλων δημοσίων  δομών για τους ψυχικά πάσχοντες. 

Ο Βασίλης είναι 21χρονων και αυτιστικός.Ζει μαζί με τους γονείς του στο Αίγιο.Στα 15 η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε με συνέπεια να προκαλεί κακό στον εαυτό του και να γίνεται επιθετικός ακόμα και απέναντι στους γονείς του. Έτσι για την καλύτερη νοσηλεία του κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του σε οικοτροφείο εξειδικευμένο σε περιστατικά αυτισμού. 

Επειδή στην επαρχία δε λειτουργούν τέτοιες δομές, ο 21χρονος μεταφέρθηκε σ' ένα οικοτροφείο στην Αγία Παρασκευή, όπου παρέμεινε τα πέντε επόμενα χρόνια. 

Όμως μια ξαφνική αλλαγή στο θεραπευτικό πρόγραμμα που ακολουθούσε τάραξε το παιδί με συνέπεια να καταστεί προσωρινά μη διαχειρίσιμο από τους νοσηλευτές του οικοτροφείου. 

«Ο γιος μου άρχισε να κάνει κακό στον εαυτό του και τότε το οικοτροφείο ζήτησε εισαγγελική παραγγελία για τη μεταφορά του στο ψυχιατρείο. 

Ενώ λοιπόν με τη χορήγηση ηρεμιστικού χαπιού ο Βασίλης επανήλθε, ένα βράδυ αστυνομικοί μπήκαν στο δωμάτιο του και τον μετέφεραν στο Δρομοκαΐτειο που εφημέρευε» δηλώνει η μητέρα του Βασίλη στο star.gr.

«Από τότε εδώ και 1,5 χρόνο τόσο και εγώ με τον πατέρα του ανεβαίνουμε το δικό μας Γολγοθα» λέει η Παναγιώτα Λιόλιου.

Κλεισμένος σε ένα δωμάτιο δίπλα σε ασθενείς με βαριά ψυχιατρικά περιστατικά και τοξικοαρτημενα άτομα, η κατάσταση της υγείας του 21χρονου μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται.

«Άρχισε να κτυπά το κεφάλι του στον τοίχο, να χτυπιέται και μπορεί ορισμένες φορές να γίνει επιθετικό σε κάποιον νοσηλευτή. Έτσι τονδένουν.

Όταν βρίσκεται σε έξαρση μπορεί να είναι από μερικές ώρες έως και δύο ολόκληρες ημέρες. 

«Τις δε ημέρες που είναι ήρεμος οι γιατροί τον κρατούν δεσμευμένο από το πόδι, γιατί οι χώροι είναι ανοικτοί, τα δωμάτια δεν κλειδώνουν ευκαιρίας των περιστατικών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και το προσωπικό δεν επαρκεί για την επαρκή εποπτεία των ασθενών» αποκαλύπτει η μητέρα του Βασίλη.

Επιπλέον το οικοτροφείο στην Αγία Παρασκευή δε δέχεται πλέον πίσω τον 21χρονο, ενώ σε άλλες δομές στις οποίες απευθύνθηκαν οι γονείς του πήραν την ίδια απάντηση, σε όλα. Δεν υπάρχουν κενές θέσεις..

Εδώ και χρόνια δε παραμένει στα λόγια η ίδρυση δημόσιας δομής εξειδικευμένης στην αντιμετώπιση περιστατικων αυτισμού από το Υπουργείο Υγείας.

«Πλέον και οι γιατροί μας ζητούν να τον πάρουμε στο σπίτι αφού ότι ήταν να κάνουν οι ίδιοι το έχουν ήδη κάνει και όσο παρατείνεται η παραμονή του παιδιού μου στο ψυχιατρείο η κατάσταση της υγείας του θα επιδεινώνεται. Είναι αμαρτία από το Θεό ένα παλικάρι δύο μέτρα, που παίζει ποδόσφαιρο πηγαίνει σχολείο, διαβάζει και γράφει όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά να μένει εγκαταλελειμμένο».

Η κα Παναγιώτα ζητά βοήθεια από την Πολιτεία. «Να βρεθεί ένα οικοτροφείο να μεταφερθεί προσωρινά ο Βάσης, έως ότου λειτουργήσει η αντίστοιχη δομή του Δημοσίου. Αν τον πάρουμε σπίτι πείτε μου εσείς πως θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τόσο εγώ όσο και ο πατέρας του τα βίαια ξεσπάσματα ενός νέου ανθρώπου δύο μέτρα μπόι, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να βλάψει όχι τους άλλους, μα τον εαυτό του», λέει η κυρία Παναγιώτα σε ένα ξέσπασμα αγανάκτησης και απογοήτευσης.

Ενέργειες και επαφές ώστε να δοθεί μια λύση για το ζήτημα ζωής του Βασίλη έχουν ξεκινήσει και από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακό, ο οποίος μαζί με τους γονείς του 21χρονου παλεύουν εδώ και μήνες να κερδίσουν. το αυτονόητο όχι μόνο για τον Βασίλη, μα για κάθε άνθρωπο. Αξιοπρέπεια και σεβασμό. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top