Την παραδοσιακή φορεσιά της Θράκης βάζει η Προεδρική Φρουρά

Το 2020 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ένωση Θράκης - Ελλάδας

Οι τσολιάδες του Προεδρικού Μεγάρου θα φορούν από την Τρίτη και την παραδοσιακή φορεσιά της Θράκης σε μια συμβολική κίνηση με σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. 

Οι εικόνες με τους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς να φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές είναι εντυπωσιακές και μας γεμίζουν περηφάνια. Στη θρακιωτικη φορεσιά αποτυπώνονται η κοινωνική θέση, η καταγωγή, το θρήσκευμα ακόμη και η ηλικία. 

«Είναι η επίσημη φορεσιά της Θράκης και αποτελείται από διάφορα κομμάτια, όπως το πουκάμισιο το γιλέκο, το πουτούρι, το ζωνάρι και το σαρίκι. Το ζωναρια είναι μήκους έξι μετρων και 40 εκατοστών φάρδος ώστε να τυλίγεται γύρω από τη μέση και να είναι σαν αποθηκευτικός χώρος» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, Αριστείδης Χρυσόπουλος.  

Μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας για τα τουρκικά παιχνίδια στον Έβρο

Το 2020 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Ένωση της Θράκης με την Ελλάδα. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα για τα τουρκικά παιχνίδια που επιχειρούν οι γείτονες στον Έβρο.

«Οι Θράκες όμως έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν, επίσης, να υπερασπίζονται το έδαφος, τα σύνορα και, μαζί μ’ αυτά, τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας και της δημοκρατίας μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
 
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς από σήμερα στις επετείους και στα τιμητικά αγήματα θα φορούν και την παραδοσιακή φορεσιά της Θράκης.  

Τι σημαίνει για τους Θρακιώτες αυτή η εθνική τιμητική διάκριση;  

Σύμφωνα με τον Αριστείδη Χρυσόπουλο, «είναι μια ιδιαίτερη μέρα που όλοι οι Θράκες, απανταχού στην υφήλιο, είναι υπερήφανοι που μπήκε πλέον στο ανώτατο όργανο της ελληνικής δημοκρατίας. Είναι μεγάλη τιμή για όλους τους Θρακιώτες που μετά από 100 χρόνια παίρνουν τη θέση που τους αρμόζει στο διαμέρισμα της Θράκης».
 
Στις παραδοσιακές ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, εκτός από την ευζωνική στολή, συμπεριλαμβάνονται και οι φορεσιές της Κρήτης και του Πόντου.  

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top