Διφθερίτιδα: Φως στα αίτια θανάτου του 8χρονου από εργαστήριο της Αγγλίας

«Μπορεί να μην έφταναν οι δόσεις του εμβολίου επειδή είχε σύνδρομο Down»

Φως στα αίτια θανάτου του αγοριού που κατέληξε στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, θα δώσουν τα αποτελέσματα του δείγματος που εστάλησαν σε εργαστήριο στην Αγγλία. Έκανε και τα πέντε εμβόλια για διφθερίτιδα, υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας. 

Ανατροπή: Ο 8χρονος είχε εμβολιαστεί για διφθερίτιδα με όλες τις δόσεις!

Οκτάχρονο αγοράκι πέθανε από διφθερίτιδα – Δεν είχε κάνει το εμβόλιο

H είδηση ότι 8χρονο αγοράκι πέθανε από διφθερίτιδα έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ιατρική κοινότητα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων στο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού έδειξαν πως βρέθηκε στον οργανισμό του παιδιού κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Η απάντηση ωστόσο από τι κατέληξε το αγοράκι, θα έρθει από το εξειδικευμένο εργαστήριο της Αγγλίας την ερχόμενη εβδομάδα. 

«Περιμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα από τον εργαστηριακό έλεγχο του παιδιού από το δείγμα, από το Public Health England, για να ξέρουμε αν το στέλεχος το οποίο απομονώθηκε ήταν τελικά το τοξινογόνο στέλεχος ή όχι. Αν είναι πλήρως εμβολιασμένο, η κατάσταση αυτή απομακρύνεται εξαιρετικά» εξηγεί η Θεανώ Γεωργακοπούλου, παιδίατρος, λοιμωξιολόγος, υπεύθυνη τμήματος επιδημιολογικής επιτήρησης ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το βιβλιάριο του 8χρονου δείχνει ξεκάθαρα ότι έκανε και τις πέντε δόσεις του εμβολίου DTap, το οποίο προστατεύει από διφθερίτιδα, τέτανο και κοκκύτη. Οι τρεις πρώτες δόσεις έγιναν σε ηλικία κάτω του έτους στο πρώτο ίδρυμα που φιλοξενείτο το αγόρι και οι υπόλοιπες δύο στο δεύτερο ίδρυμα που μεταφέρθηκε αργότερα. Τα τελευταία τρία χρόνια βρισκόταν σε ανάδοχη ελληνική οικογένεια. 

Παιδίατρος: «Μπορεί να μην έφταναν οι πέντε δόσεις του εμβολίου, επειδή έπασχε από σύνδρομο Down»

«Το γεγονός ότι ήταν σύνδρομο Down πιθανόν να είχε μικρή ανοσολογική ανεπάρκεια και να μην έφταναν οι 5 δόσεις του εμβολίου. Το γεγονός ότι πεθαίνει από οίδημα του λάρυγγος, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια δεν μπορεί να αναταχθεί διότι η τοξίνη του μικροβίου είναι πάρα πολύ δυνατή απέναντι στα αντιβιοτικά και στη θεραπεία που κάνουμε στην εντατική» εξηγεί ο παιδίατρος Βαγγέλης Κάνταρος. 

Η διφθερίτιδα είναι μια «ξεχασμένη» στην Ελλάδα νόσος, λόγω του καθολικού εμβολιασμού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top