Πολυτεχνείο: Έκλεισαν οι πύλες του ιδρύματος - Ξεκίνησε η πορεία

Φρούριο η Αθήνα - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Δείτε το video από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Σε φρούριο έχει μετατραπεί η Αθήνα για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται επί ποδός. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται ξεχωριστή πορεία που πραγματοποιούν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που έχουν στην κατοχή τους μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. 

Τι έγινε μια μέρα πριν την εισβολή των τανκς στο Πολυτεχνείο

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε». Στη συνέχεια το μπλοκ με τη σημαία συγκροτήθηκε πάλι και κινείται αυτή την ώρα προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκεται και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Εδώ Πολυτεχνείο! Η εξέγερση των φοιτητών που σήμανε το τέλος της Χούντας

Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί στο πόδι - Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν

Ο πόλεμος της… ταράτσας με αφορμή το Πολυτεχνείο!

Κλειστοί τρεις σταθμοί του Μετρό

Με εντολή της αστυνομίας στις 15:00 έκλεισε ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής». Αντίστοιχα, στις 16:30 το απόγευμα θα κλείσουν επίσης οι σταθμοί του Mετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός». Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις 12:00 στην Αθήνα

Τα κυκλοφοριακά μέτρα ισχύουν στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από σήμερα στις 12:00, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, από σήμερα έως και την Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Αντιεξουσιαστές ετοιμάζουν επιθέσεις- Βίντεο μαρτυρά την προετοιμασία τους

«Εδώ Πολυτεχνείο»: 46 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας

Η φετινή πορεία για το Πολυτεχνείο, αποτελεί το πρώτο μεγάλο crash test για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθώς στόχος είναι η Αστυνομία να μην προκαλέσει με τη στάση της, αλλά αν προκληθεί, να απαντήσει.

Με τόσο έντονη την παρουσία της αστυνομίας στα Εξάρχεια αλλά και με τόσες εκκενώσεις καταλήψεων κτιρίων, οι Αρχές δεν αποκλείουν κάποιο καταδρομικό χτύπημα σε περιφερειακό σημείο, ακόμα και σε αστυνομικό τμήμα. Γι΄αυτό και έχουν ζητήσει αυξημένη επαγρύπνηση.

Σήμερα αναμένεται να υπάρχουν λιγότερες διμοιρίες στην πορεία και περισσότερες στην περιοχή των Εξαρχείων.

Όπως και πέρυσι αναμένεται να χρησιμοποιηθούν οι «Αίαντες» που μπορούν εκτός από νερό με αντλίες να ρίχνουν και δακρυγόνα σε υγρή μορφή. Ωστόσο η αστυνομία προτιμά να τους χρησιμοποιήσει περισσότερο για να σβήσει τυχόν φωτιές ή να διαλύσει οδοφράγματα, παρά για να ρίξει δακρυγόνα.

Πορεία Πολυτεχνείου: Το πρώτο μεγάλο crash test του Χρυσοχοΐδη

Στους χρήστες των αντλιών έχουν δοθεί εντολές να μη ρίχνουν νερό απευθείας πάνω στους διαδηλωτές ή σε τυχόν ταραξίες, ώστε να μην τραυματίσουν κάποιον. 

Κατά τη διάρκεια της πορείας οι αστυνομικοί θα δείξουν μηδέν ανοχή, αλλά μετά το τέλος της θα αφήσουν ελεύθερο το πεδίο ώστε να αποχωρήσουν οι διαδηλωτές χωρίς να προκληθούν εντάσεις και να μην υπάρξουν εντάσεις σε άλλους δρόμους.

Drones και 5.000 αστυνομικοί στο πόδι – Σε επιφυλακή και η Αντιτρομοκρατική

Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες. 

Για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των δέκα, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Σημειώνεται, ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολές στου αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν επιστρατευτεί αστυνομικοί ακόμα και από την Κρατική Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική που θα παρακολουθούν υπόπτους για τέλεση επεισοδίων.

Σήμερα που κορυφώνονται οι εορτασμοί της επετείου του Πολυτεχνείου με τη μεγάλη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι, κυρίως σε διαδηλωτές που θα βρεθούν στο μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου, για τον εντοπισμό… πολεμοφοδίων. 

Αστυνομικοί θα βρίσκονται σε 24ώρη βάση ακροβολισμένοι γύρω από την ΑΣΟΕΕ, τη Νομική και το Πάντειο, ενώ αστυνομικοί φραγμοί θα έχουν στηθεί σε κυβερνητικά κτίρια. Τέλος 17 κλούβες θα είναι παραταγμένες γύρω από την Αμερικανική Πρεσβεία.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπεται παρακολούθηση πρατηρίων υγρών καυσίμων για πιθανή προμήθεια εύφλεκτων υλικών, ενώ θα αποσυρθούν κάδοι απορριμμάτων και μπάζα δημοτικών έργων από τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και στο Κέντρο της Αθήνας. 

Ομάδες της ΟΠΚΕ θα περιφρουρούν αστυνομικά τμήματα, ενώ drones και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πραγματοποιούν περιπολίες πάνω απότα Εξάρχεια, καθώς πέρσι αντιεξουσιαστές εφορμούσαν εναντίον αστυνομικών από τις ταράτσες των πολυκατοικιών της περιοχής. 

Συνολικά 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός από σήμερα και μέχρι την Κυριακή, ενώ ο σχεδιασμός θα αναπροσαρμόζεται καθημερινά με αναδιάταξη και αναδίπλωση των αστυνομικών δυνάμεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top