Απολογία Μιχαλολιάκου:«Είμαι αθώος, είναι όλα πολιτική σκευωρία»

«Βάρεσαν» προσοχή όταν μπήκε στη δικαστική αίθουσα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα έφτασε στο Εφετείο λίγο μετά τις 10:00 ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος για να ξεκινήσει η απολογία του. 

Ο γενικός γραμματέας της Χ.Α. εισήλθε από πλαϊνή είσοδο, ενώ μόλις μπήκε στην αίθουσα, σηκώθηκαν όρθιοι οι υποστηρικτές του και «βάρεσαν» προσοχή. 

Χρήστος Παππάς: «Πλάκα ήταν ο ναζιστικός χαιρετισμός»

Οι συγγενείς και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα άρχισαν τα γιουχαΐσματα, ενώ η Μάγδα Φύσσα τον αποκάλεσε «σκυλί».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος απολογείται μετά από 4,5 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης και καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις εγκληματικές ενέργειες που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή. 

Κατά την απολογία του  δήλωσε ότι είναι αθώος και αρνήθηκε τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, κάνοντας λόγο για «βρώμικη προπαγάνδα και πολιτική σκευωρία σε βάρος της Χρυσής Αυγής».

Yποστήριξε ακόμα πως για πρώτη φορά δικάζεται ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος για πράξεις οπαδού του κόμματος του, και ανέφερε πως ο ίδιος είχε καταδικάσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από το βήμα της Βουλής.

Δολοφονία Παύλου Φύσσα: Οι στιγμές που σημάδεψαν τη δίκη

Μάγδα Φύσσα για ήττα Χρυσής Αυγής: «Το αίμα του Παύλου θα τους πνίξει»

Όσον αφορά στα στοιχεία της δικογραφίας που αποκαλύπτουν τη δράση των ταγμάτων εφόδου και τις ναζιστικού περιεχομένου ομιλίες του, ο Νίκος Μιχαλολιάκος έκανε λόγο για «αποσπασματικές φράσεις».

«Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Ποια εγκληματική οργάνωση; 25-30 χρόνια ήμασταν με γραφεία, τηλέφωνα, δημόσια παρουσία. Από το 1982 εγγράφως δηλώνουμε εθνικιστές, όχι ναζιστές. Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν κατηγορητήρια», είπε.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση και πρόσθεσε όταν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη γι’ αυτήν ήταν ένα ρητορικό σχήμα. 

«Χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό και αναφέρομαι στο πολιτικό κόστος. Είναι ένα ρητορικό σχήμα εκ του αντιθέτου. Οι δημοσιογράφοι απέκοψαν μια φράση και έβγαλαν άλλα συμπεράσματα», είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν ενημερώθηκε τη μοιραία νύχτα για τη δολοφονία στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιάννη Λαγό και ότι το κόμμα δεν είχε καμία σχέση με αυτό. 

«Ήταν ένας φόνος, που ένας σκότωσε έναν άλλον», είπε.

Μιχαλολιάκος: Για το φόνο δεν έμαθα ποτέ πολλά πράγματα. Ήξερα όμως ότι δεν είχε σχέση το κόμμα σε αυτό.
Πρόεδρος: Ακόμα το πιστεύετε αυτό;
Μιχαλολιάκος: Βεβαίως
Πρόεδρος: Με τι έχει σχέση;
Μιχαλολιάκος: Ήταν ένας άνθρωπος που δολοφόνησε έναν άλλον.
Πρόεδρος: Η παρουσία ατόμων από την τοπική Νίκαιας πως εξηγείται; Το sms που κάλεσε άτομα να πάνε εκεί; Εκτός Ρουπακιά;
Μιχαλολιάκος: Δεν μπορώ να ξέρω.. δεν πρόλαβα να μάθω κ ούτε είχα σκοπό. Πιστεύω ότι δεν έπρεπε το κόμμα να αναμειχθεί με την υπόθεση, με την οποία δεν είχε σχέση.
Πρόεδρος : Ο Λαγός σας πήρε τηλέφωνο στις 00.40 εκείνο το βράδυ. Όταν ήξερε ήδη για το φόνο.
Μιχαλολιάκος: Δεν ξέρω αν είχε ενημερωθεί ο Λαγός, εμένα δεν μου είπε τίποτα.
Πρόεδρος: Πως εξηγείται αυτό;
Μιχαλολιάκος: Φαίνεται πίστευε ότι δεν είχε καμία σχέση με το κόμμα και γι αυτό δεν τα ξέρω αυτά τα πράγματα.
Πρόεδρος: Εσείς λέτε δηλαδή ότι ο Λαγός δεν το έκρινε σημαντικό;
Μιχαλολιάκος: Εγώ Ζήτησα να γίνει άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου. Δεν το έκαναν γιατί από τα τηλέφωνα μου προκύπτει ότι είμαι αθώος.

Τα μέτρα ασφαλείας μέσα στην αίθουσα και έξω από το Εφετείο ήταν δρακόντεια, ενώ έκλεισε η λεωφόρος Αλεξάνδρας στην κάθοδο από το ύψος του γηπέδου του Παναθηναϊκού έως τον Άρειο Πάγο λόγω συγκεντρώσεων που πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ και αντιφασιστικών οργανώσεων.

Εκρηκτικό ήταν το τέλος της απολογίας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, καθώς μέλη του ακροατηρίου άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά «δολοφόνε δολοφόνε» και «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί», ενώ υποστηρικτές του Νίκου Μιχαλολιάκου φώναζαν «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top