ΜΜΜ: Μείωση εισιτηρίων εξετάζει η κυβέρνηση

Προϋπόθεση η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές

εισιτήρια στα ΜΜΜ

Το ενδεχόμενο να μειωθεί η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες εξετάζει η κυβέρνηση, υπό τη προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του «ΜέΡΑ 25», Σοφίας Σακοράφα που ζήτησε στοιχεία για την αύξηση των εσόδων των συγκοινωνιακών εταιριών κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, είπε:

Αναφορικά με την εξέταση της μείωσης του κομίστρου των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναθεώρησης της φορολογικής πολιτικής, θα εξετάσει και τη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές. Θυμίζουμε ότι επί προηγούμενης κυβέρνησης το 2016 αυξήθηκε το κόμιστρο από 1,20 σε 1,40 ευρώ.

Τόνισε, ακόμα, ότι σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα, η αύξηση των συνολικών εσόδων της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ το 2018 έναντι του 2017, οφείλεται σε αύξηση της επιχορήγησης και όχι σε αύξηση από πωλήσεις λόγω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. 

Μετρό: Συχνότερα δρομολόγια της Κυριακές – Παράταση ωραρίου τα Χριστούγεννα

Μείωση των πωλήσεων στις κάρτες

Ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι στις κάρτες υπάρχει σημαντική μείωση πωλήσεων, ενώ σημείωσε ότι οι ζημίες του Ομίλου ΟΑΣΑ το 2018 ανήλθαν σε 50,4 εκατομμύρια ευρώ, συγκριτικά με τα 6,6 εκ. της προηγούμενης χρονιάς. 
Πού οφείλεται η μείωση των πωλήσεων στις κάρτες; Σύμφωνα με τον κο Κεφαλογιάννη αιτία είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής με τα δωρεάν και μειωμένα εισιτήρια ορισμένων κοινωνικών ομάδων, για τα οποία όμως τα αρμόδια υπουργεία δεν αποδίδουν τα οφειλόμενα ποσά.

Συγκεκριμένα το 2018  η απαίτηση του ΟΑΣΑ από τα υπουργεία, βάσει των πραγματικών στοιχείων μετακίνησης ανά κατηγορία δικαιώματος, όπως προκύπτει από τη χρήση της προσωποποιημένης κάρτας, ανήλθε στο ποσό των 120 εκατ. Ευρώ. Από αυτά όμως καταβλήθηκαν στον Όμιλο μόνο 39 εκατ. ευρώ. 

Το  2019, ο ΟΑΣΑ προβλέπει ότι η σχετική απαίτηση θα ανέλθει στο ποσό των 137 εκατ. περίπου, ενώ τα υπουργεία θα καταβάλουν στον Όμιλο μόνο 43 εκατ. ευρώ.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top