Μεταναστευτικό: Παίρνει δραματικές διαστάσεις – Κινητοποιήσεις στη Λέρο

Οι ροές θυμίζουν τα επίπεδα του 2015 - Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι των νησιών

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ποιες περιοχές και σχολεία της χώρας θα εκπαιδεύσουν προσφυγόπουλα

Τραγική είναι πλέον η κατάσταση λόγω του μεταναστευτικού, με τις ροές προσφύγων και μεταναστών να θυμίζουν τα δραματικά επίπεδα του 2015.

Μέρα με τη μέρα τα νησιά του Αιγαίου «βουλιάζουν» συνεχώς υπό το βάρος των καθημερινών αφίξεων, με τις δομές να έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα η Μόρια. Εκεί έχουν στοιβαχτεί πάνω από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες.Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Στη Λέσβο από τα  μεσάνυχτα έχουν αποβιβαστεί σε διάφορα σημεία του νησιού με οκτώ βάρκες 323 άτομα τα οποία προωθούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι από τον καταυλισμό θα αναχωρήσουν 815 άτομα  αιτούντες άσυλο. Η μεταφορά τους θα γίνει σε λιμάνι της Αττικής το απόγευμα, με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης άλλα 58 άτομα θα φύγουν από τη Μόρια το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Αποκλειστικό STAR - Προσφυγόπουλα θα φοιτήσουν σε 1.314 ελληνικά σχολεία

Όλα τα σχολεία της χώρας θα εκπαιδεύσουν προσφυγόπουλα

Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι στη Λέρο

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Λέρο, όπου ο δήμος παραμένει σήμερα κλειστός σε ένδειξη διαμαρτυρίας, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, που φτάνουν τις 3.000 άτομα, και εξαιτίας του ότι αναμένεται να μεταφερθούν και άλλοι στο νησί από τη Σύμη.

Οι κάτοικοι απειλούν με κινητοποιήσεις, ενώ ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί, στο οποίο ήδη φιλοξενούνται περίπου 3.000 μετανάστες και τόνισε ότι η Λέρος δεν αντέχει και άλλους.

Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις να φέρουν και άλλους μετανάστες εδώ, και εμείς έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο νησί. Οι δομές είναι για 800 άτομα και έχουμε 2000 κόσμο εκτεθειμένους στην παραλία με μια κουβέρτα και ένα σεντόνι!

Ο δήμαρχος μάλιστα καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού προκειμένου να κλείσουν το λιμάνι και να μην επιτρέψουν το καταμαράν να προσεγγίσει, το οποίο θα φέρει από τη Σύμη 40 νέους μετανάστες.

«Υπάρχει κίνδυνος της ζωής των μεταναστών πλέον. Δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχει χώρος στο νοσοκομείο, δεν έχω προσωπικό, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αποκομιδή απορριμμάτων» τόνισε, ενώ συνέχισε αναφέροντας «εμείς θα κατεβούμε στο λιμάνι και καλώ τον κόσμο να έρθει να διαμαρτυρηθεί  και από εκεί και ύστερα ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τους», ανέφερε ο κ. Κόλιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης τον Οκτώβριο του 2019 πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 6.868 άτομα. Από αυτά 3.474 πέρασαν στη Λέσβο, 1.820 στη Χίο και 1.556 στη Σάμο.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top