Φιλοξενία προσφύγων: Οι περιοχές με τις ενδιαφερόμενες τουριστικές μονάδες

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να μεταφέρει 20.000 πρόσφυγες

Οι πρώτοι ξενοδόχοι έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους να διαθέσουν τις τουριστικές τους μονάδες για τη φιλοξενία προσφύγων. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star αποκαλύπτει τις περιοχές φιλοξενίας.  

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενημέρωσε τους βουλευτές της ΝΔ και μέλη των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, για τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το άσυλο. 

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα 20.000 άνθρωποι, όλοι οικογένειες. Θα υπάρξει ισοκατανομή και θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και σε δομές που θα έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές δηλαδή, θα πληρούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

«Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα από βουλευτές αναφορικά με τις περιφέρειες στις οποίες εκλέγονται και θα τους φιλοξενήσουν, από τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ισοκατανομή», είπε μετά την ενημέρωση ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας ότι αποκλείστηκε η λύση της φιλοξενίας σε στρατόπεδα.

Ριζικές αλλαγές στη χορήγηση ασύλου φέρνει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης

Πού θα φιλοξενηθούν τα 20.000 άτομα

Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου του Star, Γιάννη Ευσταθίου, θα υπάρξουν δύο μονάδες στο Δίστομο και την Αντίκυρα Βοιωτίας, 4 μονάδες στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στο Ρίο, την Πάτρα, στην Αγυιά και κοντά στο Βουπράσιο, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ακόμη στο χωριό Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας, στην Ευρυτανία και έξω από την Ιεράπετρα.   

Σε 9 μονάδες στα Γρεβενά ζουν τον τελευταίο χρόνο, 850 πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι όλοι στη διαδικασία ασύλου.  Στην Αττική και στην Κόρινθο φιλοξενούνται πρόσφυγες σε δύο μονάδες στη Νέα Μάκρη και στους Αγίους Θεοδώρους. 

Νέα Μάκρη

Αρκετοί κάτοικοι στη Νέα Μάκρη δηλώνουν επιφυλακτικοί με τους μετανάστες, καθώς δεν ξέρουν τι θα συμβεί στην περίπτωση που σταματήσει η διαμονή στο ξενοδοχείο ή σταματήσει ακόμη και η μόνιμη διατροφή τους.  

«Η τοπική κοινωνία είναι επιφυλακτική. Τους φοβάτε. Δεν ξέρεις ποιοι είναι , εντάξει βλέπεις τον άνθρωπο, ξέρεις τι είναι ; Για να είμαι ειλικρινής φοβόμαστε» λέει κάτοικος της Νέας Μάκρης.

«Έχουμε ένα εκκλησάκι εδώ λίγο πιο πάνω που λέγεται Αγία Κυριακή.  Λένε, όμως, ότι δεν κάηκε, του βάλανε φωτιά δύο φορές οι μετανάστες. Είχαν καταστρέψει τις εικόνες , είχαν καταστρέψει το εσωτερικό του ναού» υποστηρίζει άλλος κάτοικος.

Όμως, και οι πρόσφυγες παρόλο που θεωρούν τη χώρα μας Γη της Επαγγελίας , δυσανασχετούν για τις παροχές που τους προσφέρουν.    
«Είμαστε μετανάστες εδώ . Μένουμε στο ξενοδοχείο Μarathon. Είναι και καλά και άσχημα. Δε μας αρέσει το φαγητό. Το φαγητό δεν είναι καλό. Πρέπει να φτιάξεις το φαγητό στο δωμάτιό σου, ξανά» λέει μετανάστης.

Άγιοι Θεόδωροι

Η κάμερα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star μπήκε για πρώτη φορά σε ξενοδοχείο των Αγίων Θεοδώρων που φιλοξενούνται 700 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και 300 παιδιά. 

Στο ρεπορτάζ βλέπετε  ένα από τα δωμάτια στο ξενοδοχείο των Αγίων Θεοδώρων όπου ζουν εδώ και πολύ καιρό οι πρόσφυγες. Όπως λένε είναι το πιο δύσκολο σημείο του ξενοδοχείου καθώς καθημερινά γίνονται καυγάδες. Περπατώντας στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου περάσαμε από αυτόν τον κήπο. Μας έκανε εντύπωση η δυσωδία . Όπως μας εξήγησαν εδώ ρίχνουν τα νερά από τις τουαλέτες.   

Οι συμβάσεις με τα ξενοδοχεία θα έχουν εξάμηνη διάρκεια με δυνατότητα ανανέωσης
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top