Ο νέος Ποινικός Κώδικας βάζει «χειροπέδες» στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ

Για ελαστικοποίηση των ποινών στα κακουργήματα κάνουν λόγο οι ποινικολόγοι

«Χειροπέδες» βάζει στην  Ελληνική Αστυνομία ο νέος Ποινικός Κώδικας. Όπως αναφέρουν  οι ίδιοι οι αστυνομικοί, δεν μπορούν να κάνουν ούτε τους βασικούς τροχονομικούς ελέγχους στους δρόμους.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Το έγγραφο που έστειλε η αστυνομία και αφορά στο νέο ποινικό κώδικα διαπιστώνει κενά στις τροχονομικές παραβάσεις, στους ελέγχους που αφορούν τα  νυχτερινά κέντρα, όπως για παράδειγμα αν τηρείται το ωράριο, αλλά και στους ελέγχους για τις υπαίθριες δραστηριότητες, όπως τα λούνα παρκ και τα πανηγύρια.  

«Πραγματικά ο πρόσφατα τροποποιημένος κώδικας δεν αποσαφηνίζει σε ποιες περιπτώσεις πρέερι η αστυνομία να διενεργεί αστυνομική έρευνα» σημειώνει ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος των ειδικών φρουρών.

Με τον νέο ποινικό κώδικα καταργούνται τα πταίσματα

Αυτό συμβαίνει γιατί  με τον νέο ποινικό κώδικα καταργούνται τα πταίσματα, όπως για παράδειγμα η οδήγηση με πλαστές πινακίδες.  Έτσι οι πράξεις αυτές  παραμένουν ατιμώρητες με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Για ελαστικοποίηση των ποινών για τα κακουργήματα κάνουν λόγο οι ποινικολόγοι. Η κραυγή αγωνίας τους πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη που μίλησε στο χθεσινό  κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, μπροστά στο ενδεχόμενο να μην εκτίσουν ισόβια κάθειρξη  οι δολοφόνοι του παιδιού του, σοκάρει.

«Θα πρέπει τα ισόβια για τους εγκληματίες δολοφόνους αλλά και για αυτούς που βιάζουν γιατί δεν βιάζουν ένα σώμα ενός κοριτσιού, βιάζουν και δολοφονούν και την ψυχή του να είναι η ποινή ισόβια όπως το λέει το ελληνικό λεξιλόγιο».

«Για πρώτη φορά στον ποινικό κόσμο αντιμετωπίζεται η ποινή της ανθρωποκτονίας με μια ποινή διαφορετική από αυτή των ισοβίων. Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας πλέον  τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη» εξηγεί ο δικηγόρος, Γιάννης Σαμέλης. Αυτό σημαίνει δολοφόνοι μπορούν να ξαναβγούν στην κοινωνία  έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top