Απόφαση - σταθμός για τη σφαγή του Διστόμου: Θα αποζημιωθούν οι συγγενείς

Ιταλικό δικαστήριο δικαιώνει τους απογόνους των θυμάτων

«Απόφαση - σταθμος» ιταλικού δικαστηρίου «ανοίγει τον δρόμο» για την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς και απογόνους των θηριωδιών των Ναζί στο Δίστομο.

Όπως αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα dikografies.gr  το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριιο της Ιταλίας με τελεσίδικη απόφαση του υποχρεώνει τη διοίκηση των ιταλικών σιδηροδρόμων να καταθέσει ένα ποσοστό από τα έσοδα του Οργανισμού στους δικαιούχους των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη μαρτυρική πόλη της Βοιωτίας. 

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο «άναψε» το πράσινο φως, στο να κατασχεθούν οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των ιταλικών σιδηροδρόμων, στα οποία είχε μερίδιο και ο γερμανικός σιδηρόδρομος, καθώς κάποιες γραμμές του ανήκουν.

Η Σφαγή του Διστόμου 

Στις 10 Ιουνίου 1994 τα κατοχικά στρατεύματα με διαταγή του Γερμανού υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ εισέβαλαν στο Δίστομο και πυρπόλησαν το χωριό, ως αντίποινα για τη φονική ενέδρα Ελλήνων ανταρτών σε μία διμοιρία Ναζί, στη θέση Καταβόθρα.

Η Σφαγή του Διστόμου καταγράφηκε στα ιστορικά βιβλία ως μία από τις μεγαλύτερες μαζικές εκτελέσεις αμάχων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Συνολικά  δολοφονήθιηκαν 218 κάτοικοι του χωριού.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν 45 ανήλικοι. Έφηβοι, παιδιά ακόμα και βρέφη, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Τη μαζική δολοφονία αποκάλυψε λιγες ημέρες αργότερα ο  ανταποκριτής του BBC στην  Ελλάδα.

Όμως η Κατοχική Διοίκηση των Ναζί αρνήθηκε τις κατηγορίες, αποδίδοντας την ευθύνη στους κατοίκιους του Διστόμου. Τους κατηγόρησαν ότι παρείχαν καταφύγιο σε Έλληνες αντάρτες, χαρακτηρίζοντας τους «δολοφόνους Γερμανών στρατιωτών».

Τ

Τελετή μνήμης για τα θύματα της Σφαγής του Διστόμου (φωτογραφία αρχείου /  Eurokinissi.gr)

Μετά την απελευθέρωση και τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου οι συγγενειίς των θυμάτων του Διστόμου ξεκίνησαν μία επίμονη πολυετή έρευνα για τον εντοπισμό των εγκληματιών .

Πράγματι ο Γερμανός υπολοχαγός Ζάμελ, ο οποίος διέταξε τη σφαγή, βρέθηκε το 1949 και ομολόγησε το έγκλημα του. 

Από τότε και για δεκαετίες ολόκληρες οι συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας ξεκίνησαν έναν δικαστικό μαραθώνιο με σκοπό την ηθική και υλική δικαίωση τους.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top