Ήρωες-πιλότοι στο STAR: Η Παναγιά μας βοήθησε στη φωτιά της Εύβοιας

Περιγράφουν τις στιγμές που έζησαν κατά την επιχείρηση κατάσβεσης

Η φωτιά στην Εύβοια ήταν από τις πιο δύσκολες  για τους ήρωες-πιλότους των καναντέρ. Τις στιγμές που έζησαν κατά την επιχείρηση κατάσβεσης με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή αποκάλυψαν στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR και τον Λάμπρο Δεμερτζή.

Xαρδαλιάς: «Οι εκκενώσεις ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι στην Εύβοια»

«Αυτό που κρατάω και εγώ και οι συνάδελφοί μου είναι ότι μετά από μέρες καταφέραμε και τη σβήσαμε»

Είναι ο σμηναγός Πέτρος Ταλίκας. Ένας από τους ήρωες στα μάτια όλων των Ελλήνων.  Με θάρρος ψυχής βουτούσε στη φωτιά της Εύβοιας, για να δαμάσει την πύρινη λαίλαπα.

«Στη φωτιά στην Εύβοια υπήρξαν περιστατικά που λέμε, ήταν και παραμονή της Παναγίας, λέμε η Παναγιά βοήθησε και πήγαν όλα καλά. Πήγαινε για βολή το αεροπλάνο ήταν δύσκολο να ακούσει τα χειριστήρια λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο πετούσε και ξαφνικά πήγαν όλα καλά, έκανε τη βολή ακολούθησε το escape path  που είχε προγραμματίσει» περιγράφει ο ίδιος.

Φωτιά στην Εύβοια: Καταρρίπτεται το άλλοθι του βασικού υπόπτου

Όπως λένε έχουν την Παναγιά και τον Αρχάγγελο σε κάθε πτήση  για προστασία.

«Μπορεί απλά να συμβεί όντως κάτι ανεξήγητο, το οποίο να λες κάτι άλλο με βοήθησε δεν το έκανα εγώ, να θεωρείς ότι είναι πάνω από τις δικές σου τις δυνάμεις. Μετά όταν θα μαζευτούμε κάτω στην καντίνα να πιούμε τον καφέ μας  θα πούμε «ρε σεις η Παναγία μας βοήθησε σήμερα», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Μαυροθαλασσίτης, επισμηναγός του καναντέρ.

Βραβεύτηκαν οι ξένοι πιλότοι των Καναντέρ

Οι άνθρωποι αυτοί μάχονται καθημερινά με τους δυνατούς ανέμους και με τη φωτιά, βάζοντας αρκετές φορές σε κίνδυνο τη ζωή τους. Η υπόσχεση που δίνουν είναι  να προστατέψουν κάθε σπίτι και περιουσία. Ό,τι έκαναν στην Εύβοια.

«Πρέπει να χτυπήσουμε το μέτωπο της φωτιάς, ώστε να πέσουν οι καπνοί να επιχειρήσουμε πιο χειρουργικά και αποτελεσματικά. Είναι και ηθική ικανοποίηση σε μας τους ίδιους από το αν πετυχαίνουμε την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα» λέει ο αντισμήναρχος και διοικητής 355 ΜΤΜ, Δημήτρης Χρυσικός. 

Οι  ώρες μοιάζουν ατελείωτες μέσα στο αεροσκάφος για τους χειριστές. Είναι το σπίτι τους, αλλά και το όπλο τους ταυτόχρονα απέναντι στην πύρινη λαίλαπα. 

«Υπάρχουν στιγμές που ακόμη και μέσα στο αεροπλάνο όταν το αεροπλάνο ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις τις δικές μου σαν χειριστής, μπορεί να το χαϊδέψω και να πω  «μπράβο αγόρι μου», γιατί εξαρτόμαστε από το μέσο αυτό και προσπαθούμε να τους συμπεριφερθούμε ας πούμε με όσο τον δυνατό καλύτερο τρόπο» σημειώνει ο Κωνσταντίνος Μαυροθαλασσίτης.

Το παγωμένο αίμα ρέει στους πιλότους των καναντέρ όταν βρίσκονται σε αποστολή κατάσβεσης πυρκαγιάς. Όταν όμως  βγάζουν τη στολή και επιστρέφουν στην αγαπημένη τους οικογένεια γίνονται ο μπαμπάς που επέστρεψε από την δουλειά.

«Φωνάζω την κόρη μου και της λέω, έλα αγάπη μου να δεις το αεροπλάνο του μπαμπά» σημειώνει ο Κωνσταντίνος Μαυροθαλασσίτης.
Πριν από κάθε πτήση αλλά και μετά κάθε επιχείρηση τα αεροσκάφη έρχονται στη μονάδα συντήρησης αεροσκαφών για προγραμματισμένο έλεγχο.

«Γίνεται σκληρή δουλειά με πειθαρχία και μεγάλη αγάπη και μεράκι από τον κόσμο που δουλεύει εδώ πέρα. Ο κόσμος ασχολείται πολλά χρόνια με τη συντήρηση, έχει μεγάλη τεχνογνωσία», υπογραμμίζει ο Νίκος Φακλάρης, αντισμήναρχος μηχανικός αεροσκαφών.

Οι στιγμές χαλάρωσης είναι πολύτιμες  για τους χειριστές αεροσκαφών,  για την απαραίτητη ξεκούραση μέχρι την επόμενη έξοδο, καθώς πρέπει να είναι σε ετοιμότητα 20λεπτου μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου τον Οκτώβρη.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top